понеделник, 7 март 2016 г.

Седмицата 7 - 13 март 2016

През тази седмица е поредното, но не по-малко уникално и важно космическо събитие. Слънчевото затъмнение на 9 март 2016 година  ще може да се наблюдава в северната и централна част на Тихия океан, на изток от Индийския океан. Частично затъмнението ще се наблюдава в Азия и в Австралия.  Максимумът на затъмнението ще се наблюдава в района на Каролинските острови (Микронезия, Тихия океан) в 1:58  по Гринуич.  Пълната фаза там ще продължи 4 минути и 9 секунди.

Това затъмнение е повторение (аналог) на пълното слънчево затъмнение от 26 февруари 1998 година. Следващото подобно затъмнение ще бъде на 20 март 2034 года.  Затъмненията на Слънцето и Луната могат да влияят не само на нашата съдба, но и на самото Време. Вярно е, че Науката е скептична към мнението за влиянието на затъмненията върху съдбата на хората и оставя тази тема на астролозите. Астролозите предполагат, че човек започва да усеща въздействието на затъмненията предварително, преди събитието, при това в случай, че затъмнението е пълно, то може да оказва въздействие още 10-15 дни. Затова астролозите не препоръчват през това време, а така също и седмица след края на затъмнението, важни действия - да се започва бизнес, да се правят хирургически операции, да се сключват бракове, да се вземат важни финансови решения, да се купува и продава имот, да се правят необичайни стъпки, променящи живота.

Пълното слънчево затъмнение е в 19-я градус на Риби, в долния Лунен възел. Затъмненията от тази серия са се родили на Южния полюс на 20 август 1096 година и стават на всеки 18 години. Това семейство затъмнения е свързано с приключване или раздяла. Хората, чийто хороскоп е засегнат от това затъмнение (например, родените на 8-10 март), вероятно ще изпитат болката от раздялата с някого или с нещо. Но болката от раздялата се компенсира от нова многообещаваща среща, зараждане на нови взаимоотношения, договори, съюзи. В дните около затъмнението е желателно да не се проявява излишна активност и да се живее спокойно.

Как описва астрологията смисъла на влиянието на това слънчево затъмнение?
 В момента на това затъмнение Слънцето и Луната (в Риби) се разполагат строго срещу Юпитер и Земята, които сега се намират в сектора на Дева. Получава се, че Земята от една страна получава енергия от Луната и Слънцето, а от друга - енергията на Юпитер, която засилва всички процеси на Земята. Юпитер - е принципът на изобилието. За Юпитер често говорят като за планета на оптимизма, късмета и социалния успех. Юпитер помага на човека да стане полезен и успешен член на обществото при условие, че на преден план са интересите на обществото, а не на отделния човек. Слънчевата енергия пък засилва нашето Его, воля, индивидуализъм, творческото начало. Тя помага на всеки да изпъкне в обществото, да се чувства уникален.

В сегашното затъмнение силата на индивидуализма за известно време изчезва  (скрива се от Луната), а силата на Юпитер (обществото) става преобладаваща. Значи в момента на затъмнението космосът дава сила на обществото, поставяйки човешкия егоизъм (а заедно с това и егоизма на монарси и властници, които се олицетворяват от Слънцето) в подчинение на обществените интереси. Значи, в следващата половин година ще се случват събития именно с такъв характер. И ще преуспее не онзи, който е главен, а онзи, който работи за благото на обществените интереси.

Не всичко обаче е толкова лесно и просто - на страната на Слънцето е силата на Нептун (религия, нравственост, нефт и т.н.), а срещу Слънцето и Юпитер се изявява Сатурн, отрезвявайки и ограничавайки едната и другата страни във времето и във възможностите чрез конфликти. Не се случва често слънчево затъмнение с такова мощно въвличане на трети най-мощни планети на слънчевата система. Този факт обещава глобални общочовешки събития от политически, религиозен и философски мащаб.

Н.Чиркова


Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.