понеделник, 27 февруари 2012 г.

27 февруари - 4 март 2012: За пролетта

Започва календарната пролет. Всички се вълнуваме каква ще бъде тя, кога най-накрая ще настъпи наистина. Да поразсъждаваме върху тази тема. Още в древен Египет жреците са пресмятали настъпването на важното събитие - разлива на Нил по изгрева на Сириус и положението на Меркурий спрямо Слънцето. Сириус засега ще го оставим на мира, а за Меркурий можем да поговорим.

В своето движение Меркурий или изпреварва Слънцето, или изостава от него, правейки три примки за една година. Различно е и неговото положение спрямо Слънцето в различните години, когато Слънцето пресича точката на пролетното равноденствие (21 март). По нашите наблюдения съществен фактор за настъпването на топлите дни е и Венера, тоест, времето на нейното ежегодно преминаване през точката на пролетното равноденствие (еклиптика) в Северното полукълбо. Но главният предвестник на пролетта е все пак Меркурий.

Анализирайки известно време тези фактори, стигнах до убеждението, че стабилна, истинска пролет настъпва, тогава, когато Меркурий и Венера почти едновременно със Слънцето влизат в Северното полукълбо, пресичайки точката на пролетното равноденствие. Така беше през пролетта на 2010 година, когато Венера влезе в Северното полукълбо на 8 март, а Меркурий, главният предвестник на топлото време - на 18 март, три дни преди Слънцето. Пролетта се бави, ако Меркурий изостава значително от Слънцето. Много нестабилно пролетно време, с връщане на студени дни има, когато Меркурий през този период (края на март) прави примка, отначало изпреварва Слънцето, а после сякаш е забравил нещо в зимата, се връща в знака на Риби и отново влиза в Овен доста по-късно, в края на април. Така беше през 2009 година, така ще бъде и тази 2012 година. Сега има и още един фактор, който не можем да не вземем предвид - започвайки от пролетта - лятото на 2010 година, върху настъпването на пролетта започна много силно да влияе Уран, който продължава да тъпче около точката на прехода, правейки времето непредсказуемо, необичайно. И не само през пролетта. Виждаме колко непредсказуем става климатът. Със сигурност можем да кажем само едно: тази ситуация ще продължи поне до 2015 година. И не само в природата.

И така, тази година пролетта ще бъде нестабилна, ще се връща студеното време и ще има екстремални явления. Една забележка - настъпването на пролетта в различните региони става в различно време и сега не говорим за абсолютна дата на настъпването на пролетта, а за по-ранно или по-късното й настъпване в сравнение със средно статистическата дата за дадения регион. Наблюдавайте, трупайте статистика и ще се убедите, че законите на движение на планетите от слънчевата система се съгласуват със закономерностите в колебанията на климата на Земята.