понеделник, 5 март 2012 г.

Тревожна пролет: 5 - 11 март 2012

Не ми се иска да говорим за сериозни неща, когато първите признаци на настъпващата пролет вече са тук... Дори ако са във вид на повишен вътрешен ритъм и оптимизъм. Въпреки това, тревожната пролет на 2012 не е само на думи. Ще кажем само, че от 6 до 20 март кризисната (меко казано) социална обстановка в света е очевидна в информационното пространство. Може да се говори дори и за "информационна борба". Информационни поводи през тази и следващата седмици могат да подскажат много за настъпващите събития.

През този период Меркурий актуализира (като бутон за включване) конфликта между Уран и
Плутон, който ние вече нееднократно сме свързвали не само с политическа, но и с военно-терористична заплаха, която присъства, засилва се и ще съществува, докато го има този конфликтен резонанс. Значи до пролетта на 2015 година.

Ако не сме в състояние да променим хода на нещата, общозначими за човека, поне сме длъжни така да живеем, че да не подхранваме тази "разрушителна енергия". Градусът на лудостта в света е рязко повишен. Протестните настроения се разпространяват като епидемия, завладявайки дори хората, които по природа не са пламенни ентусиасти. Реално това е информационна епидемия. В личния живот тази епидемия се изразява в интриги и открити бунтове против закостенелите, остарели, привични системи. Това може да се случи във всяко семейство, във всеки човешки живот. Не е казано, че всичко, което сега някой иска да развенчае и разруши, е наистина лошо.
Какъв е изходът? Има изход и той е - редовен, съзидателен труд. Енергията на Земята (реализъм, практическа дейност) ще попие конфликта, ще превърне взривната енергия на бунта в стабилна топлина, която (дай, Боже) е в състояние да я нагрее до плодородно състояние. И ще даде кълнове, оросени от влагата. Сега всички тези съставляващи (стихии) ги има в Космоса. И дано Бог ни даде да се възползваме от тях за наше благо.

Напомням онова, което вече сме говорили по-рано - сега започват да се активизират не само икономическите, но главно - геополитическите процеси. Преди две години говорихме, че след десет години ще се наложи да се печатат нови политически карти на света. И това е така. Настъпва пролет, която ще донесе важни световни  събития. Бурята ще се състои преди всичко в най-размирния район на света - Близкия и Среден Изток, с тенденция за разширяване към Кавказ и Средна Азия. Това е линията на най-младия активен тласък на Земята. Като правило, без война и завземане на територии, младият, на не повече от 250 години етнос (в частност територията на Иран и Ирак) няма да израсне в самостоятелен, жизнеспособен супер етнос. Ако "съседите" им (близки и по-далечни) имат достатъчно сили, то те активно ще го потиснат или за известно време отслабят. Това е в състояние да направи някой стар, но още много мощен супер етнос, или съюз от няколко супер етноса. Уви, историята знае, че всичко това се случва чрез войни.