неделя, 16 март 2014 г.

Пролетното равноденствие 2014


През тази седмица се случва най-важното за годината астрономическо събитие: на 20 март в 16:58 по Гринуич  Слънцето пресича точката на пролетното равноденствие.  В Северното полукълбо настъпва астрономическата пролет.  Част от народите и древните халдеи свързват този момент с началото на новата година.  Както вече говорих, според халдейската традиция настъпва годината на Сатурн - няма време за глезотии, Сатурн е суров треньор.

Има още един интересен поглед върху енергетиката на пространството в момента, когато светилата и другите планети пресичат "ръба" между два знака. Като че ли в това време в нашето земно пространство чрез привичния ни Зодиак се промъква енергията на далечния Космос, енергията на далечните галактики и съзвездия. Като една от "опорните точки на Зодиака", точката на пролетното равноденствие може да служи като много мощен канал за транслиране на такава енергия. В района на границата между Риби и Овен се намира съзвездието Цефей (Часовник). Зороастрийците смятали, че неговият смисъл е да задава началния тон, началната хармония и после да отмерва ритъма за космическите цикли и процеси.  Например, настъпването на Християнската ера е свързано с преминаването през тази точка на оста на прецесия, отмерваща веднъж на 2300 години настъпването на нова епоха в еволюцията на човечеството.

Разбира се, ежегодният преход на Слънцето през тази точка не е сравним по сила с настъпването на епохата, въпреки това, е напълно обосновано да бъде свързван с началото на астрономическата година. Но не всяка година в този момент от Галактиката идва мощен поток от енергия, а само тогава, когато през границата на знака преминават последователно двете светила или светило и мощна планета и в някакъв момент те се оказват от двете страни на границата на знаците и тогава между тях се промъква потокът.

Тази година Слънцето преминава само тази точка, без да включва много мощен космически
поток. А на 20 март 2015 година (догодина) през точката отначало ще премине Луната, и след няколко часа Слънцето. В някакъв период от време тези две светила ще се окажат от двете страни на "процепа" в Зодиака, отваряйки по този начин  небесната врата.  Този поток непременно ще даде енергия на някакви мощни сили. Но и тази година, 2014-та, както винаги на 20/21 март енергията на съзвездието Цефей ще стартира поредния астрономически годишен цикъл. Хората, родени в такива преходни дни, обикновено притежават потенциал над средния. Не е казано, че този потенциал априори е съзидателен и резултатен, но само от човека зависи как той ще се разпореди с него. А всички останали хора в деня на пролетното равноденствие, както винаги посрещат пролетта с нови надежди, без да подозират, че ги изпълва космическата сила на съзвездието Цефей, задава им ритъма на осъществяването на тези надежди и отмерва времето за тяхното въплъщение.

Нека се сбъднат нашите най-съзидателни и добри намерения!

Н.Чиркова
Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.