неделя, 9 март 2014 г.

Още веднъж за 2014 година и силата на Сатурн

Днес искам да споделя с вас някои астрологични знания, които не се срещат често в популярната литература. Всички знаят за управителите на Източната година - в края на януари 2014 година по Източния календар започна годината на Дървения Кон. И във връзка с тази символика се дава съответната характеристика на годината. Малцина обаче знаят, че освен източния цикъл на годините, има и още един, доста древен, Халдейски цикъл, построен върху символиката на Звездата на Маговете.

Това е звезда със седем върха, върху които са разположени седемте известни отдавна планети - от Слънцето до Сатурн, включвайки Луната. Тя се използва в древните астрологични техники. Включително и в характеристиката на основния фон на всяка година. Годината в тази система започва с настъпването на пролетното равноденствие. През тази седмица, по Халдейската система (на Вавилонските жреци) приключваме "годината на Луната". Характерът на Луната задава общия фон на годината. Луната - това е народът, родовите и национални (етнически) кодове, традиции, морал. Луната е променлива в дребното, но предпочита установения ритъм, не обича изненадите, старае се да запази обичайните условия на съществуване и обстановката, спомагаща за оцеляването и нарастването на числеността на народите. Не е задължително в годината на Луната всичко да бъде благополучно. Поглеждайки назад в отминалата година, виждаме, че далеч не всичко е спомагало за нарастването на числеността на населението и неговото благоденствие. Подсъзнателно обаче, човечеството е поставяло тази цел на първо място.

 През следващата седмица, с изгрева на Слънцето (така започва новата Халдейска година) влиза в сила годината на Сатурн. Тон ще задава Сатурн, който до края на 2014 година се намира в Скорпион, а на 24 декември ще премине в знака на Стрелеца. Като управител на годината Сатурн задава на човечеството доста твърди рамки на необходимост и възможности. Поощрява се и се възнаграждава стремежът към ред, отговорност, систематичност. Това, че Сатурн в същото време се намира в Скорпион, говори за това, че редът в човешкото общество ще се въвежда със сурови методи на контрол, откриване на криминалните моменти, разрушаване на негодните структури във всички сфери на живота. Негова работа е да пробие циреите и да спомогне за структурирането и изчистването на обществените и държавни организации, финансови, банкови и криминални видове дейност. Сатурн предпочита всеки да си знае мястото. Използването на предишния опит засега преобладава пред иновациите. По този начин през текущата година борбата между новото и старото ще се изостри още повече. Например в системата на образованието, в предпочитаното държавно устройство. Новото - това е добре забравеното старо, декларира Сатурн. Макар че той  е силен през тази година, не е казано, че ще излиза победител във всичко. Борбата му с Уран, олицетворяващ революцията, нонконформизма  и бунта (особено когато Уран е в Овен, както е сега), засега е подкрепяна от Плутон. Това е коалиция на мощни консервативни силови структури. През първото полугодие ги подкрепя и Юпитер - в знака на Рака той подкрепя традициите, работи за стремежа към потребление и ръст на населението на всяка общност. По този начин цялото първо полугодие на 2014 година трима от "тежката" политическа категория ще се борят с нонконформизма и  спонтанното разрушение (Уран в Овен). Очевидно, ще успеят.

През второто полугодие Юпитер  ще започне да усилва знака на Лъва и ще влезе в алианс с Уран в Овен: така да се каже,  ще премине на негова страна. Това ще доведе до противоречие с принципите на Сатурн: едноличната "царска" власт и либералните ценности на отделната личност ще застанат "напреки" на цялата консервативна система, която олицетворява Сатурн. Следователно, през второто полугодие (октомври и ноември)  нравствената, политическа и икономическа борба в света ще излезе на ново ниво на изостряне, ще влезе в следващата фаза. В началото на 2000-ната, в своя изследователска работа писах, че гигантските планетарни цикли на трите висши планети, продължаващи от 100 до 40 години, формират еволюцията. Те не са най-главните, но са достатъчно мощни. Понеже колкото по-дълъг е космическият цикъл, толкова е по-силно въздействието му. Така напомням, че от 1980/1982 до 2020 года ние преживяваме един от тези мощни цикли в "съкратен", 40-годишен вариант.  Импулсът, който преди планетата и човешкото общество са "преглъщали" за 100 години, сега ще трябва да се справят с него и да се пренастроят за 40 години.

Няма да напомням какво се случва с човечеството от 1980-1982 года.  В тези 40 години влизат почти шест Халдейски цикъла, за които говорих в началото на тази статия. В тях влиза и почти половината от цикъла на Уран, по-голямата част от цикъла на Сатурн, повече от три цикъла на Юпитер. Цялата тази музика на космоса звучи, върти се, създава, разрушава и отново създава някакви общочовешки ценности, техногенни "същности" и морални (аморални) стереотипи. Ето в този космически "бульон" живее и се "вари" човечеството, като в колба на алхимик. Има върху какво да помислят онези, които са склонни към размишления. Астрологията е ценна с това, че дава възможност да се погледне на всичко, което се случва върху земното кълбо, "отстрани и отгоре", да се види хода на еволюцията и революциите, издигайки се над ежедневната суета.

На всички пожелавам здраве и оптимизъм.
Н.Чиркова
Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.