неделя, 2 февруари 2014 г.

Астропрогноза: 3 - 9 февруари 2014

Изглежда най-значителното астрономическо събитие през тази седмица е спирането и обръщането на Меркурий в ретроградно движение в самото начало на сектора на Риби. Меркурий влиза в "примка", от която ще излезе едва на 20/21 март, когато ще се върне в сегашното си положение. Но своето ретроградно движение той ще завърши на 28 февруари, когато ще се окаже на максимално далечно видимо разстояние от Слънцето. Всичко това е астрономия, но да слезем на земята.

Как фактът, че Меркурий се обръща и неговото видимо движение е назад, ни се отразява сега? Това явление е редовно и обичайно, но дава повод за размисъл. Меркурий в хороскопа описва типа и скоростта на мислене на човека (както и нивото и характера на неговата комуникативност). Това е наша вродена даденост. По природа ние имаме различна скорост  и тип на мислене. През целия ни живот, за година, дори за ден, нашите мисловни способности се колебаят в някакъв допустим от природата "коридор на възможностите". Личните усилия и  съответните техники могат да разширят в известна степен този коридор, но е абсолютно невъзможно да променят типа мислене (от образното да стане логично, например). Придвижвайки се в течение на годината по секторите (знаците на Зодиака) на слънчевата система, Меркурий,  като реална планета, променя и спектъра на полето, възприемано от нас на ментално ниво - да наречем това ноосфера без претенции на абсолютна точност.

Ние "съобразяваме" ту по-добре, ту по-зле, ту се включва въображениетото, ту желанието да споделим мислите си, ту се затваряме в себе си. Спирането и обръщането на Меркурий в ретроградно движение три пъти в годината премества съществено и нещо в мозъка ни, карайки ни в такива дни на спиране и обръщане да реагираме по-бавно на всяка ситуация - да закъсняваме, да забравяме, да се бавим. С други думи,  "удряме спирачки" във всяко едно отношение. Оттук са и следващите събития.

Меркурий, разбира се, не е виновен, вината е нашата собствена забавена реакция. Онзи, който по природа е бърз и силен "когнитивен" (както казват психолозите) тип, може дори да не забележи това. Макар че ако се направи типичен психологически експеримент на един и същ човек в различни периоди на Меркурий, може да се забележи съществена разлика в резултатите. Впрочем, пристрастният човек може да обясни тази разлика и с всякакви други фактори.

Астрологията обаче прави връзката с Меркурий. И не греши, между другото, така че сега Меркурий се намира в сектора на Водолея, където се усилва абстрактната съставляваща на мисленето, дава способност да се мисли с мащабни категории, да се вижда картината като цяло, оставяйки без внимание дребните детайли, факти. Докато  Меркурий е във  Водолей,  е повишена интелектуалната  ориентация в общуването и реалната дейност, засилен е интересът към новото, към непознатото. Не е задължително това да бъде фантастика или теория на полето - непознатото за един човек може да бъде обичайна аксиома за другиго.

Сега, когато Меркурий в този сектор губи видимата си скорост, става стационарен и ретрограден, всички посочени по-горе интелектуални съставляващи не стават по-слаби, но се обръщат вече не толкова към външните обекти и събития, колкото към вътрешните. Засилва се склонността към размисъл на абстрактно-теоретично ниво. От всичко ново, което е узнал човекът в последно време, започва да се ражда вътрешен модел, картина, идея. Постъпването на информация отвън се забавя (поради по-слабата ни заинтересованост) и се изкривява доста силно. Затова човек започва да си фантазира повече вътре в себе си. Съгласете се, че този период може да бъде доста продуктивен за един учен, но много опасен за един човек зад волана или управляващ сериозни машини. И най-голямата опасност е неправилното осмисляне и забавено възприемане на фактите в нова за човека ситуация. Един прост пример: по познат маршрут човек пътува "автоматично", и нищо не го заплашва дори ако Меркурий е ретрограден в Риби (когато се проявява най-голяма интровертност в мисленето и невнимание към фактите). Но на непознат, труден участък от пътя опасността да не забележи или да не разбере правилно ситуацията нараства многократно. Точно по същия начин както и във всяка друга ситуация, при всяко друго занимание. Изводът е следният: Бъдете търпеливи и имайте предвид собствената си и чуждата мудност и това, че не е важно какво се случва, важно е какво мислим за това. От всичко може и трябва да извлечем максимална полза. Мислете за нещата позитивно, не зацикляйте върху драматични преживявания.

Н.Чиркова
Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.