неделя, 16 февруари 2014 г.

Астропрогноза: 17 - 23 февруари 2014

През тази седмица Слънцето преминава в последния знак на Зодиака - Риби. В нашето съзнание вече се настройваме за пролет, за началото на живота. Но по този път на възраждане ние трябва да изживеем отначало важен период на "забрава",  на приключване на астрономическия природен цикъл. Слънцето се движи в Риби, осветявайки областта на нашите заблуждения, позволявайки ни да се откажем от несбъднатото, принуждавайки ни да преосмислим своите задачи и намерения за бъдещето.

От 17 февруари до 2 март се случва едно значително за годината астрономическо събитие - Слънцето преминава съединение с Нептун, осветявайки много тайни, засилвайки мистичните проявления в живота ни и нашите психологически  реакции на всичко случващо се чрез сънищата, чрез странните събития и състояния. Нептун сега се намира в Риби, с много мощно въздействие върху космоса. Той ще се намира в своята стихия и в пълната си сила до 2026 година. Цикълът на неговото въртене около Слънцето е около 165 години, във всеки сектор на Зодиака Нептун остава около 14 години. В Риби той влезе през февруари 2013 година.

Какво означава да се намираш 14 години под силното фоново влияние на Нептун и как да се живее с него? Ще се постарая да очертая неговото влияние.
Знакът на Нептун (латинската буква "пси") в съвременното общество се възприема като емблема на психолозите. Медицината също не е чужда на покровителството на Нептун, включително и чрез лекарствата. И това говори за много неща. Нептун - това са силите на личното и колективното безсъзнателно, които са дълбоко скрити зад физическия, материален свят. Тези сили се проявяват във физическия свят във вид на широк спектър психически прояви на човечеството - от вяра до безверие (не свързваме това с формалната религия). Музиката изцяло и напълно изразява тези сили. Изобразителното изкуство - това са материализирани, овеществени  Нептунови вибрации, пречупени през възприятието на отделния художник. Наркотично променени състояния на съзнанието, сънища, видения - всичко това е Нептун. Нито един талант не остава без неговите съставляващи.

Нептун това е излизане извън границите на материалната реалност и делничост. Значи през следващите години ще се раждат повече големи художници и музиканти, ще нарасне броят на наркоманите, ще има пандемии от инфекциозни заболявания. Защото разпространението на инфекциите и отравянията се подчиняват на същата тази сила. В нравстнвен смисъл човечеството ще се опитва  да се издигне до висотите на духовността и милосърдието и ще се спусне до безнравствените дълбини на ада. Този диапазон ще бъде максимално широк, по-широк от обикновено. И понеже в този свят всичко трябва да се уравновесява, на един гений ще се раждат доста луди.

В личния хороскоп и в хороскопа на организация, бизнес, положението на Нептун се свързва с
"Ахилесовата пета" - във физически и веществен смисъл това е най-слабата част. Мястото, (областта), където губим в материален и можем да спечелим в нравствен (духовен) план. Или обратното, да получим материален "подарък", разплащайки се с натрупван грях. Божия милост, духовно въздигане и падане в изкушение. Сюжетът на Фауст.

Планетата е открита през 1846 година. Тогава тя се е намирала в последните градуси на Водолей. В средата на XIX век (Кримската война, отмяната на крепостното право в Русия) Нептун е бил в знака на своята сила - Риби. Характерно за влиянието на Нептун е опиумната война в Китай през този период. Морската и "нефтена" тема, психология и медицина, музика и
наркобизнес, вирусология и  наука за тайните на клетката  (генетиката)  ще влязат в нова спирала. Трудно е да се разчита само на пробиви в науката и изкуството. Първозданният Хаос, който олицетворява Нептун, поражда и унищожава.

Коя част от човечеството ще изпита върху себе си по-силно влиянието на Нептун? Представителите на знака Риби, понеже тяхното Слънце (съзнание, сърце, жизнена сила) ще преживее неговото непосредствено влияние (ще влезе в резонанс). Сега това са родените през февруари. Вече се наблюдават много фактори на това влияние - както позитивно (откриване на скрити досега таланти), така и "размиващи съзнанието" инсулти, депресии. Независимо от това кога е роден, всеки от нас има "Ахилесова пета" (Нептун). И всеки от нас трябва да я пази.
На всички пожелавам здраве и благополучие!
Н.Чиркова
Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.