неделя, 19 януари 2014 г.

Астропрогноза: 20 - 26 януари 2014

Слънцето влиза в знака на Водолея. Енергията на Водолея (по-точно, характерът на слънчевата активност в този сектор на Зодиака) създава някакви нови условия, които разрушават привичните структури, неспособни да издържат тези нови условия. С това се обясняват резките промени на времето през този период на годината, повишаването на социалната активност. Колективизмът като защита и средство за усилване способностите на отделния човек също са заслуга на Водолея. Рационалният кариеризъм позволява стремежа към лидерство в групата и постигането му. Сатурн (честолюбието) е силен във Водолея, също както в Козирога, само че постига целите си с други методи.

Ниската слънчева енергетика  през това време на годината принуждава хората (в психологически смисъл и като историческо развитие) да бъдат въвлечени в колектив, да се зареждат с колективните енергии. В същото време, за да се съхранят като личности, в този процес е необходимо да запазят дистанция с хората. Слънцето в този период е "студено" и неволно възниква асоциация със "студеното сърце" на хората, родени  през това време. Или с тяхната слаба физиология. Стремежът да обичат не се съгласува със студенината на сърцето. По-лесно е да се обичат всички, отколкото конкретен близък човек. Семейството и неговите проблеми се компенсират с принадлежността към групата. Самото усещане за семейство носи оттенъка на "своята референтна група". Стремежът към любовта понякога придобива причудливи нетрадиционни форми.

Във Водолей силно се проявява Меркурий като силен природен интелект. Говоря не за всеки конкретен човек, роден през този период, а за събирателния образ на човека. И в по-голяма степен за качеството на самото пространство-време през периода, когато Слънцето преминава през тази част на Зодиака. Всички ние през този период по-отчетливо разбираме колко силно зависим от колектива, социума и научно-техническия прогрес. Дори да не се замисляме специално за това. Особено ако прекъсва електрозахранването или интернет. От една страна, този колективизъм е защита, нещо добро. От друга страна, голяма е опасността да се загубиш в тълпата, да се подчиниш, да станеш "винтче". Слабата личност се разтваря в инересите на групата, силната - изпъква и осъществява лидерски функции. Водолеят (принципът, периодът,  а не човекът) издига стихийни, демократични, анархични и протестни, неформални  лидери, докато Козирогът е принципът на "узаконеният лидер", назначеният формално. Той дори вече не е и лидер, а ръководител, администратор, поддържащ структурата и дисциплината. Усещате ли разликата? Дори в училище има избрани отговорници, но и неформални лидери, които всъщност са анти-лидери, тъй като се реализират по-често в недисциплинирана форма. 

В природата има всичко. И това "всичко" учудващо пълно и разнообразно се описва чрез свойствата на Зодиака. Не е възможно да се разкаже докрай, можем само да се докоснем, да отбележим това. Ние никога няма да научим откъде са дошли тези знания при хората. Със сигурност това не е статистика, и те не са били формирани от собствения ни човешки ум.  Остава ни само да ги изучаваме с благоговение и да ги използваме много внимателно. Най-вече, за да опознаем себе си и света. 

Ерата на Водолея изглежда е настъпила (кой както смята). В този кратък годишен период на Водолея на всеки от нас непременно ще се открият някакви нови, чудесни знания. Може би те  са нови и чудесни само за един отделен човек, това не е важно. Важно е винаги да се стремим към нови впечатления, открития и чудеса. Това е също заложено в потенциала на Водолея. А нали във всеки от нас присъстват качества от всичките дванадесет знака на Зодиака, само че те са в различни съотношения. Сега е настъпило време да откриваме и развиваме в себе си "Водолея"! Успех на всички!
Н.Чиркова
Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.