неделя, 8 декември 2013 г.

Марс и Венера - от декември 2013 до юли 2014. Какъв ще бъде Вашият житейски сценарий?

Планетите не предизвикват събитията. Това правят хората. 
Символите на планетите ни помагат да разберем този процес.

  Ценете хората, които са до вас. Не забравяйте да казвате на близките си колко са ви скъпи.
Отделяйте им достатъчно  внимание. Възможно е отношенията някога да приключат,  
нищо не продължава вечно, но всичко преживяно оставя следа  в живота и личността ни.

Марс  е влязъл в сектора на Везни. И на тази тема сега може да се поговори специално. Включително и защото той ще се  намира в този знак (сектор) до 27 юли, правейки "примка" в своето видимо движение. Какво може да означава това за  нас, хората? Там, където е Марс, винаги има повишена активност - на хора  и събития. Везните са сферата на сътрудничеството  и конкуренцията, сферата на личностните контакти и стълкновенията на интереси. Да оставим настрана популярната дума  "справедливост", заменяйки я с по-разбираемите баланс и дисбаланс, права и отговорност във взаимодействията. Везните  са символ на узаконения (отбелязвам го специално) брак, като основа на обществото. Везните са символ на правосъдието и  международната дипломация. Активността на Марс тук не е съвсем адекватна - натиск и егоизъм, агресия и инстинкт на  ловец, характерни за Марс, най-адекватно се проявяват в противоположния знак на Везните - Овен. А тук, той е на гости на  Венера, която диктува свои правила на отношения - компромис, вежливост, прилагане на изработените от векове във всяко  общество и социален слой стереотипи на отношенията.


От 30 ноември до 12 декември Марс дружи на разстояние с Венера,  която също отдалече, от Козирога, наблюдава какво той има намерение да прави в нейния дом? Но потенциалният  конфликт между Везни и Козирог, където те сега са се разположили, намеква за дълбок конфликт на интереси, на  "перпендикулярни" взаимодействия. Този потенциален конфликт се запазва до началото на март, докато Венера не излезе  от Козирог.

През март Венера ще премине сектора на Водолея и през това време между тях е напълно реална хармонията  на интереси на основата на общи принципи или привличане на "приятели". Ако водите тежък съдебен процес, делови  спорове или преживявате криза в любовни или съпружески отношения, възползвайте се през това време от нечия  подкрепа.

През май 2014 година Венера ще влезе в дома на Марс (Овен) и тогава между тях отново ще възникне  изключително мощна конкуренция, директен сблъсък на интереси. Особено, ако дотогава някой наруши интересите на  другия и възникналите до този момент договорености.  До май във всички изброени сфери арбитър и "цимент", закрепващ  отношенията, ще бъде Сатурн: той силно влияе на Везни (законът и правосъдието са единни), а следователно, държи Марс  "под надзор".

Този алгоритъм мислещите читатели могат да приложат към всяка ситуация и по този начин да изработят  най-правилната позиция във взаимодействието в група, в двойка, в делово, финансово партньорство. Ще поясня това: успешната активност в отношенията трябва непременно да бъде законна, желателно е документално оформена, да не съдържа в себе си директна агресия. Елементите на пресметнато и целево поведение трябва многократно да превишават  емоциите, пристрастията и да нивелират инстинктивната политика на нашествие, независимо в каква вежливо-скрита  форма то се осъществява.

Смятам, че е важно да идентифицираме себе си с един от двата персонажа:  Марс, който както и  да го въртим, е влязъл в чужд дом и по този начин априори се явява или гост, или нашественик. Може би, си струва да се  позиционираме като арендатор? Или съпруг, надежден партньор, наемател? При това изобщо не е задължително ролята  на Марс автоматично да принадлежи на мъжа. Особено в нашето еманципирано време. А ако във взаимодействие се  намират двама мъже, преговарящи, дипломати, конкуренти в бизнеса? Идентифицирайте себе си според своя характер и задачата, поставена пред вас, недейте да грешите. Имайте също така предвид, че тактиката в действията на човека, който е  взел ролята на Марс, до юли не може да се промени съществено, тя е ограничена от условията на обстоятелството "чужд  дом": социалните стереотипи, законността. Нарушението заплашва с неприятна загуба.

Ролята на Венера предполага смяна  на тактиката в течение на "борбата": до началото на март тя е "козирожка"(твърда), до 6 април "водолейска" (разчита на екипа,  на групата), "рибешка" (гъвкава, уклончива, попиваща) от 6 април до 4 май,  а от 4 май до 30 май "овено-марсианска",  което предполага в нейното поведение максимален натиск и авантюризъм, проявяван от нея в дома на Марс. Конфликтът  между тях по това време можи до я доведе до "самозапалване".

От 30 май до 24 юни Венера живее на принципа - не ми трябва  чуждото, но не пипай моето!  В същото време, в Телец, тя е в своята "извънградска  вила": здраво стъпила на земята и  притежава огромна сила. Може да придобие голяма изгода и сила в тези проточили се взаимодействия с Марс, настанил  се в нейната "градска къща" (Везни). От 24 юни до 19 юли Венера преминава през Близнаци и това предполага възможност  за разумно, студено сътрудничество с Марс с помощта на Меркурий (документи и посредници). Налице са всички  основания да се предполага, че сюжетът, зародил се през декември 2013 година, именно през този период ще бъде и  документално завършен. Скоро след това Марс ще напусне дома на Венера. Доволен или не - ще зависи от всеки, който  вземе неговата роля в своята индивидуална житейска ситуация. Да се надяваме, че описаният сюжет-алгоритъм ще донесе  някому и реална полза. За тази цел той ще трябва и самостоятелно да се потруди, сверявайки постоянно своята ситуация и  поведение с описания сценарий.
На всички пожелавам късмет и готовност за компромиси.
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.