понеделник, 4 ноември 2013 г.

Астропрогноза: 4 - 10 ноември 2013

Току-що е имало Слънчево затъмнение. Дори дребните на пръв поглед събития от текущата седмица  могат да станат индикатор за предстоящи, по-значими събития, които ще се случат в продължение на  предстоящото полугодие. Бъдете внимателни към случващото се и към своето състояние - настроение,  самочувствие, здраве, реакции на събития, сънища. В сънищата ни нашето подсъзнание извършва  важна работа, която хармонизира организма, психиката или сигнализира за неблагополучие. При това,  по-често за неблагополучие - душевно, психическо, отколкото за неблагополучие, свързано със събития.  Популярните съновници едва ли са уместни за онзи, който иска наистина да се самоизследва. По-важни  са собствените ни усещания и размисли по повод на съня.

Скорпионът засилва нашите възможности за  самоанализ. А самоанализът автоматично предизвиква позитивни промени в човека. Това е открил  Фройд, между другото. Ти сам си най-добрият психолог и психотерапевт за самия себе си. Мъдрите  казват: промени себе си и светът около теб ще се промени. През цялата седмица създавайте  най-позитивни ситуации за себе си, избягвайте негативните ситуации, травмиращи психиката. Така може  да се тушират зараждащите се негативни тенденции и да се усилят позитивните. Във всичко акцентирайте  върху позитивното! Усилвайки светлината, намаляваме тъмнината - всичко е просто. Растящата Луна ще  ни помага в това - нали расте всичко, лошо и хубаво. 

През тази седмица се случват две астрономически събития, променящи спектъра на космическото поле  около Земята. Венера преминава от Стрелец в сектора на Козирог, а Юпитер спира в своето видимо  движение и бавно, тържествено се обръща назад в знака на Рака. Наричат Венера "малкото щастие", а  Юпитер - голямото щастие. Там, където те влияят, нищо страшно не се случва, дори сериозните беди се  заменят с дребни неприятности. В по-съвременна и точна трактовка силите на Венера са свързани с  нашите капризи (желания, привързаности), със социалния стереотип на успеха - налични пари, видими и  усещани ценности. В обществен план Венера внася значителен принос в стила на общуване, в  дипломацията и адвокатурата (защита чрез договор). Това също е показател и за нивото на  женските  хормони и хормоните на щитовидната и надбъбречната жлези. Докато тя е била в знака на Стрелеца,  всичко е било "в излишък", изразходвало се е щедро и широко. Сякаш са хвърляли "монети на щастието"  наоколо.  В нашата скала на ценности са преобладавали малко по-високо отколкото е свойствено за нас  нагласата за бъдещето, оптимизъм, щедрост и благотворителност. Сега, намирайки се в Козирог, Венера  ще започне да "икономисва", да събира, да стиска ценностите. А ще раздава само на строго определен  тесен кръг от хора. Или ще ги влага на дългосрочно пазене. Защо? Защото расте страхът от загуба - едно  чисто Сатурново чувство. Влизайки в дома на Сатурн (Козирог), се налага да се живее по неговите  правила. Венера е толерантна и човек със силна Венера в хороскопа си никога няма да "направи мръсно"  в чужда къща, няма да своеволничи, да натрапва свои правила, да завземе чуждо пространство и  ресурси. Но ще отстоява и своето като "партизанин". Нещо повече, на Венера не е чуждо трупането и  събирането. В Козирог тя ще издига тази своя склонност на квадрат, пренебрегвайки други свои качества -  щедростта на Телеца, деликатността и стремежа към сътрудничество, характерни за Везните. Тези два  знака са нейните два дома. - единият като лична вила (Телец), другия като градско жилище. Чувствате ли  разликата? Същността обаче е една - МОЕТО! Сега "моето" ще бъде по-силно от обикновено, ще е заградено с  огради. Най-различни. Нещо повече:  Венера  прави в Козирог примка във видимото движение. За  последен път тя е постъпвала така в Близнаци (когато е гостувала на Меркурий) от началото на април до  началото на август 2012 година, засилвайки нашата общителност и лекомислено отношение към  ценностите, привързаностите. В Козирог тя ще се намира от 6 ноември 2013 до 6 март 2014 година.  Предполага се, че за този период би трябвало значително да се съкратят наличностите в населението и  държавите. И да падне до минимум ценностното попълване на парите. По-нататък мислете сами.

Второто космическо събитие не е толкова очевидно - Юпитер продължава да е в Рак, където проявява  своята мощ на ниво ръст на потребностите, народната активност (повишаваме и защитаваме своето ниво  на потребление). От 27 юни, когато той влезе в този знак, този процес набира сила и скорост. Дори в  трупането на излишни килограми. Сега силите на Юпитеровата експанзия  се изчерпват. До 6 март той ще  прави примка в сектора на Рака, връщайки ни към "вечните ценности на битието", ориентирайки ни към  защита на спечеленото и постигнатото. През този период преместванията и експанзивните социални  планове се осъществяват по-трудно. Изчакайте с преместването в друг град, в друга социална среда, с  преместването в нов професионален колектив - сега там няма да ви бъде лесно да се интегрирате. 
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.