понеделник, 22 октомври 2012 г.

Астропрогноза: 22 - 28 октомври 2012 - За времето


Във вторник Слънцето влиза в сектора на Скорпиона. А още от 6 октомври Меркурий е в Скорпион. Разположението му спрямо Слънцето и пресичането му с границите на знаците на зодиака, особено в кардиналните точки, могат да обяснят на знаещите хора тенденциите на времето...  С това са се занимавали още древните халдеи,египтяни и гърци. Сега с това се занимава астрометеорологията. Без тя да е основно занимание, всеки професионален астролог обикновено знае най-важните астрономически фактори, съпътстващи промяната на времето през годината и съответния фон.

Например, за окончателния преход от пролет към лято или от зима към пролет Слънцето и Меркурий трябва задължително да преминат съответната кардинална точка на Зодиака. През есента това е точката в нулевия градус на сектора на Везни.  Слънцето я преминава практически в един и същ ден, колебанията са в границите на денонощие.


А Меркурий?! Той ту изпреварва Слънцето, ту закъснява, ту я пресича два пъти, правейки "примка". В зависимост от това, ние имаме ранна или късна есен, неустойчива или устойчива преходна зона. Вече стана дума за това през пролетта,отбелязвайки, че положението на Уран близо до точката на пролетното равноденствие прави сега сезонните преходи нестабилни, съпроводени със сериозни "капризи на времето".

Въпреки това, след лятото винаги настъпва есен, това е неизбежно. Само че есента не винаги настъпва в едно и също време.
Какво е положението тази есен? Меркурий влезе във Везни две седмици и половина преди
Слънцето, на 6 октомври. Това ни позволява да кажем, че есента ще бъде ранна. Вярно е, че влиянието на Венера, която през октомври все още е в Дева - знак за късно лято, по всяка вериятност ще внесе корективи и есента ще бъде устойчива, но доста топла. Венера, като вътрешна планета, също влияе върху времето, макар и не толкова очевидно като Меркурий. Венера ще влезе във Везни на 29 октомври и ето тогава можем да понаблюдаваме какво ще е времето: мисля, че през ноември есента трябва да бъде стабилна, но не студена.

А когато Венера на 23 ноември влезе в Скорпион, а Меркурий в същото време направи примка в Стрелец и Скорпион, може да настъпи относително студена и задължително много променлива фаза на есента. Както е известно, Скорпион има кризисни характеристики и колкото повече планети се намират в него, толкова по-многослойни и силни са различните кризи, включително и температурните. При това, на 13 ноември в Скорпион има и Слънчево затъмнение, а на 28 ноември - Лунно затъмнение. А месец със затъмнения винаги се отличава с нестабилно време и аномалии.

С други думи, през ноември есента може да ни поднесе не една изненада.
А какво да кажем за зимата? Тя настъпва след като вътрешните планети (най-напред Слънцето и Меркурий) преминат през точката на зимното слънцестоене. Меркурий ще
премине точката на зимното слънцестоене след Слънцето - в новогодишната нощ. А Венера ще я пресече на 10 януари. Значи настъпването на истинската зима следва да очакваме едва в началото на януари 2013 година.

За сравнение, през миналата зима Меркурий пресече точката на зимното слънцестоене на 9 януари. И истинските студове започнаха след това.
Ако пък си спомним зимата на 2010-2011, интересното е, че тогава Меркурий пресече точката на зимното слънцестоене отначало на 1 декември 2010, забавяйки своя ход, на 10 декември той се спря, обърна се назад и на 16 декември се върна в сектора на Стрелеца, в есента. И едва на 16 януари 2011 той се върна в Козирог. При това на 21 декември 2010 имаше Лунно затъмнение, а на 4 януари - слънчево затъмнение. Затова имаше и капризи на времето, които свързваме с "примката" на Меркурий, влизането му в Козирог едва на 16 януари и затъмненията по това време. В онази зима всички тези фактори се дублираха, което не се случва много често. И това обяснява аномалиите на времето. Съгласете се, че е увлекателно да се погледне понякога на всичко, което се случва, "отгоре и отстрани".

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.

1 коментара:

Анонимен каза...

Наистина е увлекателно! И то поднесено по такъв интересен начин от Вас. Благодаря за приятните мигове, които имам, както в сайта,така и тук - в блога! Любими места за мен, а предполагам и за много други! Страхотни сте!