неделя, 20 септември 2015 г.

Седмицата 21 - 27 септември 2015

Главният астрономически факт за седмицата е есенното равноденствие. На 23 септември в 8:22 по Гринуич Слънцето влиза в знака на Везни. Денят е равен на нощта, след което нощното време започва да преобладава над дневното. Психологически  и физиологически това променя кардинално нашето състояние, всички знаят това. Прагматичната нагласа на Девата отслабва, но като фон ще присъства в живота ни и в социалните ни стремежи до следващото лято, защото енергията на Девата (носителката на скромен реализъм) до септември 2016 година се усилва от Юпитер, който се намира там. Остава ни само да си пожелаем да стоим твърдо на земята през цялата година във всички свои дела.

Докато Слънцето преминава през Везни, ние сме длъжни да осигурим на  своите прагматични цели нужните контакти, съюзи - формални или неформални. Вечната жажда на всеки човек да намери своята половинка сега се проявява най-силно. Ненапразно говорим за традиционните "есенни сватби".

Според астрологичната традиция Везни е единственият "неодушевен" знак. Той е символ на вечното колебание на силите и стремежа към баланса им. На наше, земно ниво, равновесието на знака Везни може да се сравни с равновесието на движещ се велосипед - устойчивост в движението и взаимодействие със себеподобни. Взаимодействието според Везните, забележете,  е личностно, взаимозависимо, то не означава да загубиш себе си в колектива или да се издигнеш над тълпата. Везните са символ на стремежа на човека към равновесие с околната среда, с околното общество. За запазването на това крехко равновесие трябва да се вземат предвид не само  собствените потребности и желания, но и стереотипите, приети в дадено общество.

Знакът на Везни символизира и стила на обличане в едно или друго общество (обществен слой), така наречения дрес-код в неговия широк смисъл. Правилата на поведение на масата в различни ситуации и групи, правилната реч, определени нейни изрази и други тънкости, наричани "добри маниери", всичко това е свързано в астрологията със символа на знака Везни. Към зоната на влияние на Везните се отнасят  и социалните традиции, присъщи на отделни групи на населението, така наречените социални модели. Какво е прието и какво не е прието. Понякога подобна формулировка звучи с негативен оттенък, но как бихме могли всички ние да живеем без тези модели? Самото разделяне по социална принадлежност в голяма степен се асоциира със символа на Везните.

В периодите на активизиране на енергията на Уран, както беше например през 1995 -2002 год., бяха разпилени и разрушени много културни модели, изтрити границите на позволеното. Сега, когато Уран стои в опозиция  спрямо Везни, тече поредният етап на насилствено разрушаване на стереотипи, колебае се понятието баланс  и справедливост, включително и в международен мащаб. Такива предизвикателства към социалните стандарти и крехкия световен баланс се случват всеки 21 години и продължават по 7 години. Сега тези предизвикателства повече приличат на световно земетресение, тъй като са усилени от Плутон с неговата галактическа сила. Навярнов това  има и прогресивна съставляваща. Само че колко е лесно да се разруши всичко и колко е трудно после да се създаде върху развалините каквото и да е! Същото се отнася и до крехкия баланс на човешките отношения, който също се символизира от Везните.

Най-силно под тези трансформиращи сили попадат Овни, Раци, Везни и Козирози. Астрологът ви желае през следващите четири седмици да забелязвате всички ситуации, които говорят за това, доколко е съвършена във вашия характер онази част от личността ви, управлявана от Везните, доколко добре умеете да спазвате баланса и да чувствате справедливостта. Не само за себе си. Правилното приложение на социалните стереотипи през следващите седмици, отчитането на интересите на хората, с които живеете, общувате тясно, справедливият баланс на отношенията ще доведе всички нас до очакваните и позитивни резултати от нашата дейност.
Н.Чиркова
Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.