неделя, 10 май 2015 г.

Астропрогноза: 11 - 17 май 2015

Текущата седмица е последната в Лунния месец. Това ни подсказва, че сега е по-подходящо да се приключва започнатото, отколкото да се започва нещо ново и мащабно, което не може да се свърши за една седмица. Както е известно, всичко, което сеем, по-интензивно расте при растяща Луна и зрее при намаляваща. Ако вие все още не сте засяли нещо в предишните три седмици, сега е най-добре да се изчака до неделя и следващия понеделник. Това се отнася не само за растенията, но и за деловите инициативи.

Значимо астрономическо събитие за седмицата е преходът на Марс от Телец в знака на Близнаци. Това става на 12 май, в 2:41 по Гринуич. И веднага енергията, която олицетворява Марс, се сблъсква с "границите на реалността", които олицетворява Сатурн. Намирайки се през последните месеци в Стрелец, Сатурн подчертава "хоризонтите на реалността" (на достъпността) в областта на международните стратегии, образование, политика, наука и други стратегически направления в живота на обществото. Областта на обществения живот сама по себе си не винаги е конкретна и очевидна, но това са житейските ценности на обществото в дадения момент.

Когато Сатурн, всеки 29 години, в продължение на две и половина години преминава през Стрелец, се проверява работоспособността на подобни обществени опори. Някои се рушат. Така е било последния път в 1986-87 години. Подобни процеси сега са започнали в края на 2014 година и ще се продължават до края на 2017 година. Това е изпитание на стабилността на моралните критерии на обществото. В определени периоди този процес става остър, кризисен. Първият такъв момент е настъпил сега, през май 2015 година: Марс се е оказал срещу Сатурн.

Енергията на Марс в Близнаци е енергията на "велосипеда" - устойчивост в движението. Енергия на комуникации  и информация. Значи чрез "информационни поводи" ще се провокират и изпитват за съответствие на реалностите на днешния и утрешния ден високите морални ценности (и "европейските", между впрочем, също). По-просто казано, става изостряне на информационните войни в най-различни области и варианти.

Дипломатическата сфера, дейността на обществените организации към края на май и началото на юни "набира обороти". Повтарям - това са ситуации на стълкновение, противопоставяне, опониране. На битово, индивидуално ниво за онези хора, които ще попаднат под влиянието на тези две срещуположни вълни от енергия (и информация), се формира потенциално сурова житейска ситуация по отношение на нравственост  и интелект.  Ще има "идеологически" сблъсъци с висшестоящите включително до загуба на работа, конфликт със закона, щети от собствени неправилни действия.

Транспортните и информационни системи няколко седмици се намират в рискова зона. Бездействието на хората, попаднали в това противопоставяне (съзнателно или принудително) не ликвидира опасните ситуации, а спомага за натрупването на потенциална (неизползваема) енергия, която ще се излее веднага щом високото налягане избие клапана. "Газ" и "спирачка" на ниво психически реакции не са съгласувани, което при всички водачи повишава опасността от аварии. И не само при водачите - всяка наша реакция, постъпка - това е адекватност на процесите затормозяване и възбуда в централната нервна система. Абсолютно всички житейски ситуации са във властта на тези нервни процеси. И така, успешен и извън опасността е онзи, чиято нервна система е балансирана. Настоятелно съветваме родените в края на февруари, в края на май, в края на август и в края на ноевмври, но не само те, да следят и контролират това.

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.