понеделник, 11 август 2014 г.

Астропрогноза: 11 - 17 август 2014

През тази седмица  космическата енергия, в която се "къпем", прилича повече на "нагряваща се вода". Това описва качеството на средата, обстоятелствата и онова, което преобладава през това време във психиката на повечето хора. Енергията на Лъва и Скорпиона, създаваща този информационно-енергиен фон,  диктува и преобладаващия начин на действие, типа емоционално-психическа реакция - това е постепенно, упорито  и настойчиво действие, пресметнати усилия  в  придвижването на дългосрочни намерения и планове. Не изведнъж, не мимоходом, не чрез натиск, а само с воля, усилия, издръжливост и безкомпромисност в критичните ситуации.

Трябва да се каже, че тази тактика е свойствена обикновено на онези, които отстояват своето, а не завладяват чуждото. А дори и да поглеждат към чуждото, то последователно изстискват всичко от себе си. Да се надяваме, че това ще помогне на вас, читателите, да изберете оптимален начин на поведение и реакции на случващото се. Независещите от хората обстоятелства, както и преди, са доста остри и разнообразни. От внезапни форсмажорни ситуации до низ от системни кризи, срутващи една или друга остарели "конструкции".  Преправянето на света и борбата на политико-икономическите формации тече от 2008 година, да не го забравяме. Всичко останало са следствия и детайли.

От априлското слънчево затъмнение тази година до предстоящото октомврийско е минало вече доста време, за да съдим за това "накъде върви светът" в текушия пролетно-летен период, отмерван от затъмненията. Тенденциите, зададени от априлското слънчево затъмнение, вече са се закрепили, кардинални корекции на житейските и социални ситуации са възможни в края на октомври 2014 година и след това, след всяко поредно слънчево затъмнение. Ще напомня, че два пъти в годината слънчевите затъмнения подобно на стрелките пред коловозите, леко или съществено променят посоката на обществените приоритети и характера на социалните взаимодействия.

 В края на април беше зададен твърд курс към търсене на нови условия на взаимодействие  между отделните хора, социални групи, търсене на баланс между правото на "Аз"  и правото на "Тях".  Либерализъм, въздигащ правата на отделния човек (символизиран от Овена), противостои на  правата  и правилата, законите и разбирането за справедливост на обществената формация (социалната среда), в която е потопен индивидът. Балансът на правата и справедливостта на съжденията в тези формации се символизира от Козирога. Тези категории се намират в последно време в остро противоборство. Отделната ентусиазирана личност (не всяка) може да играе роля в Историята и да променя формираните правила и конструкции, но консервативните сили на традиционните общности не се предават така лесно.

Ето това всъщност е смисълът на онова, което се случва сега в световния етногенезис. Някъде тези преобразования текат скрито, вяло, а другаде - ярко и мощно, воинствено. Всеки частен живот е капчица в този процес. Приложете към своята ситуация тези процеси и задължително ще разберете как трябва да отработите една или друга житейска ситуация.

Тъй като сега преобладава енергията на Лъва, да припомним нейните  главни характеристики:   всички огнени знаци реагират на външните обстоятелства, предизвикателства стремително и непосредствено, без обвинения. Те могат да бъдат импулсивни, пламенни и непредсказуеми. Те предпочитат действието и активния  начин на живот. Те бързо се приготвят и са готови за изпълнението на работата, това са творчески натури, с ентусиазъм откликват на различни възможности. Това се отнася особено до Овните и Стрелците. Лъвовете обаче с присъщата им основателност, притежават вътрешен авантюризъм и разбира се, най-голяма самоувереност.

Всички огнени знаци обичат риска, новото, работата над нови проекти, създаването на собствени начинания или пътешествия. Хората от огнените знаци притежават и увереност в себе си и висока самооценка. Те живеят пълноценен живот, жизнелюбиви са и се отнасят към живота с ентусиазъм. Във всеки от вас има малка  или по-голяма частица от "Лъва" и сега тази енергия е събудена във всеки от нас. Тази огнена енергия на Лъва "подгрява" дълбоките подземни води от същността на Скорпиона, която също присъства в една или друга степен във всеки от нас. Образува се стихия, приличаща повече на вулканична магма. Чувствате ли в себе си този дълбок жар? Или поне горещата кръв? Огън и вода са несъвместими стихии, ако и двете са достатъчно силни. Имайки предвид, че стихиите на въздуха сега недостигат, няма с какво да се раздуха огъня. Напротив, той подгрява водата (чувства, емоции), слабее. Един се отдава изцяло на работата си, на делото, на хората, друг дърпа чергата към себе си. Това е, което наричат "вампиризъм". В действителност е закон за съхранение на енергията. Да се разчита сега на рационализъм, обективност, компетентност и информираност, на ефективни комуникации и практичност не си струва - всичко и всеки се движи от субективност, силни чувства, хазарт, авантюризъм, силата на убежденията. Не си струва да се оставяме на стихиите - напротив, струва си да се опитаме истински да се вслушаме в другите  и да се опитме да се научим да гледаме обективно на нещата, поставяйки по-често себе си на мястото на другия човек.

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.