понеделник, 25 август 2014 г.

Астропрогноза: 25 - 31 август 2014

Слънцето уверено се е разположило в Дева, догонвайки бягащия от него Меркурий.  От 23 август  до 4 септември то преминава през опозиция спрямо Нептун, стараейки се да разсее "мъглата и лъжата", които сега (и още доста години) ще пръска силният Нептун, заселил се в своя "нощен" дом  - Риби. По повод противоположното влияние  на Слънцето и Нептун върху нас  ми се иска да дам някои разяснения. Енергиите на Нептун ще събуждат в нашето подсъзнание архетипове, свързани с Вяра и Нравственост. В целия им спектър, от най-високото до най-ниското. От въздигане в святост, до падение в безнравственост. Полюсите: Христос и Юда; съвест и изкушение - всичко това се владее от Нептун. Талант и наркотици,   порядъчност и "цигански" лъжи. Инфекции и лекарства;  всички видове талант и съпровождащата ги алкохолна зависимост. Всичко това през следващите години по-силно ще нахлува в живота ни. Нептун управлява Океана: океана на нашето безсъзнателно, онзи първичен "бульон", от който произлиза всичко съществуващо на земята.

Сега конкретността на Девата, засилена от Слънцето и Меркурий, не само се противопоставя, колкото улавя от този "океан" дребни факти, знания, които позволяват да си представим по-ясно нещо. Примерно така НАУКАта се старае да измъкне нещо от океана на непознатото, като рибар с въдица. Така е и сега, съзнателно или случайно, ние изведнъж можем да уловим от океана своето лично "непознато", някакъв интересен факт, променящ общата картина.

Знакът на Дева покровителства занаятите. Защото занаятът е умение да приспособиш към практическите нужди някакви зрънца от океана от знания и частичка от своя талант. От друга страна, маса народ използват "нептуновите" сили по друг начин: за да измамят себе си и другите, за да заобиколят проблемите или за да си затворят очите за тях, поставяйки си нереални или доста мъгляви цели. Конкретната помощ на Девата сега се противопоставя на пасивното съчувствие. Не всеки ще намери баланса на едното и другото, обикновено ние наклоняваме везните на едната или на другата страна.

Сега по поведението на хората можем лесно да разберем кой е силният в тях - дисциплинираният "занаятчия", сръчният, талантливият или потъналият в мечти, в съмнителни или дори "висши медитации" човек. Това е най-безобизният вариант. Събитията тези дни могат да ни отворят очите: интриги,  измами, измени. Под тази вълна непременно ще попаднат рождениците от седмицата, както и февруарските Риби, майските Близнаци и ноемврийските Стрелци. Някои от тях ги грози инфаркт, загуба на паметта, измама, инфекции, разкриване на измени и предателства.

В космоса сега звучи и още един мощен и много рязък "акорд": съединението на Марс и Сатурн в Скорпион. Тази "вълна" поражда грубост и жестокост, криминални престъпления и пукване на "социалните циреи". Тази мощна вълна звучи от 15 август до 5 септември, достигайки тази седмица екстремното си звучене. В резонанс с нея са Скорпиони, Телци, Водолеи  и Лъвове. Кой се е ожесточил сам, кой ще преживее такова въздействие отвън. Тази жестокост  може да се излее в луда ревност и отмъстителност, както и в съвсем материални, криминални интереси. За банки и фирми, които не се гнусят от използването на криминални методи, е настъпило време на "чистка". Можем да очакваме фалити и арести. Класически се активизират журналистите, занимаващи се с военния и криминален информационен сектор - те ще има какво да пишат, какво да ровят и обнародват. От 19 август до 5 септември категорично не се препоръчва да се регистрират бракове. Периодът не е лек. Впрочем, леко време тази година още не е и имало.

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.