неделя, 20 октомври 2013 г.

Астропрогноза: 21 - 27 октомври 2013

В космическия танц на планетите на слънчевата система през тази седмица става смяна на ритъма на движение и характера на транслираната от тях "музика на сферите". Най-важното годишно събитие е преминаването на Слънцето от сектора на Везни в сектора на Скорпион. Това става на 23 октомври в 6:11 по Гринуич. Стремежът към компромис в трудни и критични ситуации (социални и лични)   се сменя с нагласа за безкомпромисна борба, понякога дори за унищожаване на "противника". В повечето случаи унищожаването е морално или финансово - лешаване от енергия и ресурси. Това е ключов момент през целия период на Скорпиона за обяснението на световните политически и икономически процеси.

Важно е също така да се помни, че сега ние живеем в периода между Лунното затъмнение от 18 октомври и Слънчевото, което ще се случи на 3 ноември. Това е време на нестабилни, но бурни събития, смяна на тенденции и посоката на потока от събития. Случилото се лунно затъмнение ни принуждава да се разделим с нещо (тъй като то се случва преди слънчевото, при това и в долния Лунен възел, свързан с опит, придобит в миналото). Ние доброволно или принудително отдаваме нещо, губим, разделяме се, скъсваме. Всичко това  под влиянието на внезапни събития е и доста емоционално. Събитията от тази и следващата седмици са продиктувани именно от такива подмолни причини и цели.

Предстоящото Слънчево затъмнение ще внесе в потока от събития императивни обстоятелства, които за следващата половин година (до следващото пролетно затъмнение) ще обърнат хода на събитията в малко по-друга посока. Става нещо като "преместване на стрелките". Разни системи,  организации и хора в различна степен резонират с тази космическа вълна. Затова едни ще бъдат въвлечени в този енергиен поток, други (те са болшинство) ще останат настрани, със своя установен живот. Светът около нас като цяло обаче леко ще се промени. И всичко това става сега, всеки ден, с по-голяма настойчивост от обикновено.

За да се съществува адекватно в този нестабилен свят, не е зле да си представим, макар и приблизително, какъв е този космически "бульон", в който всички ние се варим. За силата на енергията на Скорпиона, която започва да транслира върху нас Слънцето, сме чували всички. Това е огромна вътрешна сила зад външно спокойствие. Главната задача на периода е вътрешна пренастройка, преструктуриране - на отделни хора, организации, системи. При условие, че такава необходимост е назряла. Затова този период асоциативно се свързва с криза, с необходимост от "смяна на козината", от която сме израсли, с птицата Феникс, с раждането, което както знаем за детето е преход от един свят в друг, а за майката е свързан с риск за живота. Успехът е там, където се разкриват собствените вътрешни резерви или става сполучливо агресивно завладяване на енергетика от съседна система (и от конкретен ближен). Житейската задача е да се разруши всичко отживяло, да се промени формата на съществуване, приоритетите - както в природата - не да се живее "пълно" като през лятото, но да се осигури по-нататъшното оцеляване в предверието на зимата. Този факт важи за всички световни процеси - живи и неживи. 

Забележително събитие през тази седмица ще стане също така завъртането на Меркурий в ретро-движение. Това се случва три пъти в годината. Обратното видимо движение на Меркурий спрямо Слънцето продължава около три седмици. Той ще бъде ретрограден до 10 ноември. Дните, когато Меркурий се обръща (обикновено това са 3-4 дни), са свързани с променливо време. Примерно от понеделник до четвъртък. Меркурий от самото начало на октомври преминава през Скорпион, а това е "студен" есенен знак и ще се мотае там до 5
декември, приближавайки постепенно Слънцето. Значи логично е да предположим продължителна есенна  начумереност, която ще прилича повече на късна есен, отколкото на начало на есента. Дори когато се връща назад, Меркурий едва ли ще ни донесе желаното топло и слънчево време, такова, каквото го искаме.

Ще напомня, че ретроградният Меркурий е лош период за подписване на договори и начало на нови проекти. Бавят се сделки по покупко-продажби. До 11 ноември следва да се отложи постъпването и наемането на служители, приключването на важни преговори.

Малка позитивност в обективно трудната обстановка внася Венера, която от 9 октомври до 5 ноември е в Стрелец, дарявайки ни своята позитивност в трудните ситуации, а във времето - проблясъци на топлина и слънце. Тя придава и малко повече позитивност на международните отношения, поддържайки мирните договори, интереса към културата, пътешествията, към висшето, духовното образование. Така че през перода може да се очаква повече позитивност в решаването на юридически проблеми. В личен план през този период може да преживеете нова вълна в отношения ви с приятели, живеещи в чужбина. 
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.