понеделник, 4 февруари 2013 г.

4 - 10 февруари 2013: Енергията на Юпитер

Искам да продължа темата за Юпитер, засегната миналата седмица. Този път обаче смятам за нужно да разкажа за него и от астрономична гледна точка, тъй като в училище на астрономията се отделя учудващо малко внимание. Това е още по-изненадващо за общество, което е "покорило космоса". Всъщност е излетяло в околоземното пространство. И повечето хора, включително и онези, които се смятат за високоинтелектуални, нямат понятие за строежа на Слънчевата система дори в обема знания, който дава средното училище. В психологически и енергиен смисъл това приземява човека, лишава го от "енергиите на планетите", оставяйки го само с енергията на Луната и Слънцето - тях всички ги виждат и знаят, чувстват и поемат тяхната енергия. Това е също, повярвайте, доста мощна енергия, нещо повече, тя е основната, но е много земна. Да се издигнем по-високо (морално, социално и духовно) можем само с помощта на осъзнаването на по-високите и широки космически пространства. Така че да се опитаме днес лекичко да се приобщим към енергията на Юпитер, освежавайки своите забравени училищни знания.

Това е петата планета от Слънцето и най-голямата - вътре в нея могат да се съберат всичките
останали планети, спътници и други тела на Слънчевата система. Смята се, че в центъра на Юпитер може да има каменно ядро. На планетата има и течна среда. Но основно това е бързо въртящ се газов гигант. Около него се въртят повече от 63 спътника, някои от които са сравними с малките планети - например с Меркурий. Юпитер се върти толкова бързо, че при неговите размери денонощието там продължава 9 часа  и 55 мин. (на екватора - полюсите се въртят малко по-бавно, тъй като това не е твърдо тяло). Всеки 13 месеца Земята се оказва между Слънцето и  Юпитер: в същото време Юпитер има максимален блясък и сила на влияние върху Земята. Астролозите свързват това с активизирането на личните амбиции, социалните процеси и процесите на растеж. При това умножава се всичко - и лошото, и хубавото. Такъв момент последният път "се е случил" в началото на декември 2012 година.
Импулсът на "повишените амбиции" са получили хората, родени през тези декемврийски дни (и рождениците), както и родените в началото на юни, началото на септември и началото на март. Не е казано, че всичките им амбиции ще бъдат реализирани, а социалните претенции удовлетворени. Но онова, към което те ще се стремят, не подлежи на съмнение.


Да се върнем обаче към астрономията.Доказано е, че Юпитер отделя 2 -3 пъти повече енергия, отколкото получава от Слънцето. Това е присъщо само на Юпитер. Няма да търсим обяснение на този факт с постулати от астрологията. Слънцето в хороскопа описва енергията на индивида, нашия творчески потенциал и резерв от жизнена сила. С каквото Слънце си се родил, това и имаш като даденост през целия си живот.  Юпитер ни "дава" социална сила и значимост, тъй като отделя енергия. 


По положението на Юпитер в момента на раждането на всеки човек астрологът може да съди за неговите вродени социални амбиции, способности към социални "завоевания". Но енергията на Юпитер човекът овладява не в момента на раждането си, а заедно с "усвояването на социалното пространство", културата и образованието. Възрастта на Юпитер е пълната социална зрялост - 36 години. Затова онзи, който се учи, пътешества много, и (във всяка една възраст) неотклонно разширява своите знания за света, получава енергията на Юпитер. Само по този начин. "Автоматично" този процес е активен до 36-годишната ни възраст: до 12 - растем интензивно, до 24 - най-лесно усвояваме знания, до 36 - най-лесно правим кариера, раждаме деца. После процесите на остаряване, свиване (влиза в сила влиянието на Сатурн) започват да преобладават, съкращавайки живота, намалявайки социалната адаптация. Учените и интелектуалците често пъти са пример на "млада старост", само благодарение на това, че цял живот без да спират те попиват енергията на Юпитер. Между другото, известността, популярността - също е канал на потребление на енергията на Юпитер. Дали заради това нашите "звезди" понякога по най-различни странни (меко казани) начини се стремят към популярност? Те подсъзнателно търсят източника за попълване на своите сили от социума, от обществото. Награди, дипломи, аплодисменти, много деца (раждането на дете - това е включване на Юпитер във вас), хорската благодарност, благотворителност, култура, религия: всичко това са знаци и източници на попълващата и възвишаващата ни в социума енергия на Юпитер.

Надявам се, вече уловихте главното: ако искаш да си млад и на стари години, успешен в социален аспект, усвоявай енергията на Юпитер. И не само чрез потреблението на обществените блага (щастливата майка-домакиня), но и чрез отдаването на своя потенциал в обществото - като Учител, Обществен авторитет, Велик човек. Този път е по-важен за онези, които са над... години. Разбира се, Съдбата е написала всекиму своето. Но да се учиш или да не се учиш, да даваш или да вземаш - всеки решава самостоятелно и препятствията към осъществяването на това намерение в нашето общество са минимални. На всички читатели пожелавам "включване на Юпитер" в най-скоро време.

За начало по-често се любувайте на това небесно чудо - сега той се вижда доста дълго на запад, веднага след залеза. Или намерете негови снимки в интернет - ще видите колко е великолепен той!

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.