неделя, 24 февруари 2013 г.

Астропрогноза: 25 февруари - 3 март 2013

Космическата картина през тази седмица е следната: Меркурий, избягал пред Слънцето, е размислил, обърнал се е и се движи назад, към "краката на господаря". В реалния живот това обърква нашите мисли, отвлича вниманието ни от външния свят, карайки ни по-често да се замислим. Лесно можем да се усетим, че вървим в обратна посока, че в метрото сме объркали посоката - просто човекът се е замислил.

Така е и в другите ситуации. Бъдете по-съсредоточени! До 2 март мислите ни са леко затормозени, но пък усетът на практичните хора работи в тяхна полза и щом си намислил нещо, правиш го. Не се случва често, когато мисли и думи плавно преминават в дела. До 5 март Слънцето събира в своя фокус енергията на всичките пет далечни планети, което съществено ще оживи социалната и политическата обстановка в света. Може да се предполага, че лидерите на много страни и групировки се активизират, вземат в свои ръце управлението и негласно ще влияят върху положението на нещата. Амбициите са силни, но далеч не винаги имат реални основания. Военни конфликти обаче не се задават: по-скоро ще има тайни международни преговори, които ще се проточат до средата на март.
Във вторник Венера влиза в Риби и в този сектор на пространството до 12 март ще се намират едновременно пет планети, заедно със Слънцето. Това е значителен гравитационен наклон. Вярно е, че гравитацията на трите малки планети - Марс, Венера и Меркурий е нищожна, но пък те са най- близо до Земята и тяхното влияние върху нея е значително. Така че този дисбаланс на слънчевата система непременно ще се отрази на обществото, времето и природата.

Периодът, когато Меркурий се обръща (миналата и тази седмица), непременно ще върне за известно време някои зимни прояви на времето. Във всеки регион те ще са специфични, но времето като цяло ще бъде нестабилно. През миналата седмица вече се убедихме в това. Енергията на "водната" стихия, която сега преобладава в близкия космос, стимулира всички финансови въпроси и всичко, свързано с медицината, химията, музиката и изявите на таланта. Изследователите твърдят, че голям брой велики композитори, музиканти и художници са били представители на знака Риби. Може би през следващите седмици ще се роди цяла плеяда бъдещи таланти. А днешните живи таланти ще преживеят творчески полет.

Най-общо казано, сега водата и музиката (класическа, хармонична) - това е, което възприема и донася до нас космическите вибрации. Желателно е да го използваме с оздравителна за душата и тялото цел. Водната стихия в астрологията не повтаря свойствата на физическата вода, но без съмнение има аналогии: сега ние приемаме всичко много по-леко, отколкото отдаваме (излъчваме) подобно на водата, в която може да се разтвори почти всичко. Ние сме възприемчиви и към хубавото, и към лошото. Разтвори във водата сол и тя ще бъде солена, ако сложиш захар - ще е сладка, отрова - отровна. Търсете за себе си колкото е възможно по-честа и възможно най-малко отровна среда. "Терариум от съмишленици" сега с лекота може да погуби всекиго.

Още едно уникално свойство на водата - тя може да съществува в три състояния: твърдо, течно и газообразно. Колкото повече е енергията (Слънце, топлина) в тази среда, толкова тя е по-силна и по-лека - парата притежава гигантска мощност. Така е и с "водните" хора - те могат да бъдат ледени, меки, топли, бурни, горещи, жестоки, като вълна на цунами и нежни като ласкав морски прибой. Обективната оценка на реалността за водните хора е сложна - водата
притежава най-голям коефициент на пречупване на слънчевите лъчи и голяма поглъщателна способност. Значи сега ние мислим онова, което чувстваме и се стремим към икономично, нискоенергийно съществуване - водата винаги се разтича, ако я пуснеш свободна.

Нека всеки самостоятелно поразмишлява за свойствата на водата и да прецени какво от нея има във всеки от нас? Ами всичко, ще кажете вие - нали се състоим от 80% вода. Всичко, но не е всичко. Но доста. И във всеки от нас то е в различни дози. Колкото по-малко "вода" има в характера ни, толкова по-ригидни, стари, малко темерути и откъснати от околните сме. Колкото повече е водата (емоции, възприемчивост, чувства), толкова сме по-пластични, променливи, субективни, инстинктивни в постъпките си.
Водата пази всичко - тя е символ на океана от колективното безсъзнателно. Каналът към това безсъзнателно сега е по-широк от обикновено. От него през следващите седмици ще се излива, ще струи, ще блика в реалния живот нещо... Какво? Ще прочетем във вестниците.

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.