неделя, 6 януари 2013 г.

Астропрогноза: 7 - 13 януари 2013

През тази седмица Венера излиза от дома на оптимиста-веселяк Стрелец и влиза в дома на строгия темерут Козирог - не само жените, но и мъжете през втората половина на седмицата мислено се прощават с празниците, поставяйки в приоритетите си ангажименти и задължения. Включително и лични, и социални.
Както е известно, Венера а не е само богиня на любовта, но и царица на социалните приоритети. Намирайки се в Козирог, тя отдава приоритет на формалните задължения в социалните отношения. В петък е новолунието в Козирог: започва ключовият зимен Лунен месец. Доколкото Козирог е символ на "целта", всеки от нас има възможност в петък да се
замисли за своите цели и приоритети, за да се устреми активно да ги постигне.

Има такава "магия" - магията на стремежа, на мислите и постъпките. Възползвайте се от нея. Но е необходима и вътрешна опора, стълб - приоритетът на целта и нейната конкретност. Точно това ни дава Козирогът, заедно с упоритостта и желязно търпение.

От текущото състояние на Космоса се отиваме към астрологичния символизъм: откъде идва Зодиакът, астрологичните планетни символи? Обясненията имат много варианти: от физически (гравитацията на планетите, електромагнитните полета, слънчевата енергия, които въздействат върху човека) до митологичния.

Повечето хора, когато четат астрологичните прогнози и разработки, прекалено буквално разбират символизма на планетите и настойчиво си ги присвояват, казвайки "моята Венера". По-осведомените смело говорят за "моята Прозерпина". Ще им простим тази смелост. Въпреки това обаче си струва бавничко, постепенно, масовото съзнание да усвои азбучните знания за митологичния и космически символизъм.

Първият и най-важен постулат, който е добре да стигне до читателите е: зодиакалните знаци не са преместени съзвездия. Съзвездията са произволни по размер и местоположение групи от звезди, обединени в символични небесни фигури на персонажи от митовете и богове, предимно от гръцката митология. Те образуват сферата на южното и северното полукълбо. Има и зодиакални съзвездия - те са разположени по небесния екватор. Те са 12 или ако се вземе предвид и съзвездието Змиеносец - 13. Последното съзвездие влиза в пояса на Зодиака, само с една малка своя част и затова не му принадлежи изцяло.

За разлика от съзвездията, знаците на Зодиака са равни части от небесния екватор, разделен на 12 равни части. Като часовника. Ширината на този пояс на небето е 24 градуса от двете страни - южната и северната спрямо земния екватор. Названието на всеки сектор на зодиака съвпада с
име на съзвездие. Но съзвездията се движат, а знаците на Зодиака са неподвижни - нали това е часовник. Да, могат да се направят 25 часа в денонощието, 13 знака на зодиака, но от това нищо няма да се промени, освен възникналото неудобство. Така е и с 13-я знак на Зодиака - Змиеносец, който в продължение на десетки години отново и отново провокира астролозите и незнаещите хора, опитвайки се с този "хлъзгав" факт да "съсипят" астрологията.

И така, Зодиакът е просто циферблат! Просто, но не е просто: началото на този циферблат е в точката на пролетното равноденствие - в началото на естествения годишен природен цикъл! И всяка 30-градусна част от звездното пространство е свързана с поредната фаза на природния годишен цикъл. Съзвездията могат да се движат, макар и бавно, но точката на пролетното равноденствие  си остава на място.
Съзвездията и знаците на Зодиака носят имената на митологични герои. Митологичните образи са възникнали далече във вековете като базови архетипове на колективното безсъзнателно с формирането  и съзряването на общия манталитет на човечеството (няма да се задълбочавам). Ако прочетем митовете на древна Гърция, лесно ще разберем астрологията.
 

Формираното митологично съзнание на човечеството се е съединило с природните фази на природния цикъл,  станало е наслагване и в резултат се е родила стройна система - знаците на Зодиака. Образът на Овена, първата фаза на пролетното пробуждане, митологично е свързана с младия Бог на борбата и завоеванията, Марс. Природата, пробуждайки се, се бори със символичната зимна "смърт". Образът на Телеца е свързан с пролетния чувствен разцвет на природата. Прозаикът ще каже: Телецът оре земята. Романтичният ще си спомни картината на Ботичели "Пролет" и Афродита Пандемос от гръцкия пантеон. И във всеки следващ случай ще намерим съответствие на природната фаза, съответстващ по смисъл мит на различните народи
по света.

Изводът е, че годишният природен цикъл се възприема от човечеството като ЗАКОНОМЕРНОСТ и се съотнася с положението на Слънцето на фона на звездите в съответния сектор на еклиптика в съответните периоди на годината. Иска ми се да завърша тази малка статия с цитат от Платон: "Ние никога не бихме могли да кажем нито една дума за природата на Вселената, ако не бяхме видели звездите, слънцето, небето. Понеже денят и нощта, кръговратът от месеци и години, равноденствието и слънцестоенето са видими, нашите очи са ни дали числото, дали са ни понятието за време и са ни накарали да изследваме света."

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.