неделя, 30 декември 2012 г.

2013 - събития и тенденции (продължение)

Досега се опитахме да покажем динамиката в развитието на кризисните процеси в световен мащаб. И отбелязахме лятото на 2013 година като още една "гореща точка" в този процес. Поради много астрономически причини юни и юли ще станат преломни в хода на събитията и тенденциите. Затова първото полугодие на 2013 година съществено се отличава от второто. Обществено-политическите тенденции са следните: първите три месеца на годината предприемачи, опозиционери и всички, които са мотивирани от социалната експанзия, ще бъдат силни с колективизма си, при това гъвкаво променяйки принадлежността си към групи и течения.  Тази тенденция в най-голяма степен засяга средствата за масова информация.

През първото тримесечие в хората ще преобладава стремеж да изпъкнат чрез оригинални идеи и действия, с необичаен поглед върху житейските проблеми, стремеж да се възползват от това и дори от най-новите постижения на науката и техниката за групова или лична изгода. Обществото като цяло или отделни негови групи акцентират през този период върху необходимостта от реформи в сферите на образованието, търговията (включително и външната), комуникациите, медиите, транспортните комуникации и т.н. При това склонността да се преувеличава, да се представя желаното за действителност, да се използват лъжливи методи е голяма. Процъфтява и преуспява демагогията. Формалната власт активно се бори с тези общности и натрупаните в обществото "болести",  използвайки силовите структури и стремейки се да "пукне цирея". Още през ноември-декември 2012, когато тази "сила" едва е възникнала, станахме свидетели на порив за борба с корупцията. Вероятно подобна борба за "чисти редици" в най-различни (включително и световни) структури ще бъде интензивна и дори доста интензивна най-малко до края на май. 
Положението на Сатурн в сектора на Скорпиона цели 2,5 години ще подтиква мнозина от нас "да изобличават и бичуват" язвите на обществото и недостатъците на отделни хора. В най-оптимистична интерпретация първите два-три месеца на 2013 година ще донесат в света много динамика - преговори, делови взаимоотношения, активизиране на информационни и
търговски потоци. Хората, участващи в тези процеси, имат шанс да преуспеят в голяма степен. При това, от средата на януари до началото на март върху хода на събитията максимално влияят разнообразни изкривявания на реалността.

На 10 май има слънчево затъмнение, което ще изостри финансовата ситуация в целия свят, проверявайки стабилността на всеки и всичко. Слънчевото затъмнение редовно, два пъти в годината, лекичко "премества стрелките" на релсите на локомотива на историята. Този път важни ще станат имоти, земя и другите "истински" ценности. Както и реалното, не хартиеното,  покритие на всички валути и реалните активи на банките.

През втората половина на март се очаква извънреден изблик на протестна активност, природни и техногенни катастрофи и криминални събития. Очаква ни "гореща" пролет.

Що се отнася до климата, то краят на февруари и първите две десетдневки на март ще ни върнат към лошото февруарско време, а в средата на април изведнъж рязко и доста стабилно ще настъпи пролетта. Последната десетдневка на юни може да се смята за период на обществено съгласие, а може да се разглежда и като затишие пред цунами.

На 27 юни Юпитер влиза в сектора на Рака, където той винаги проявява своята немалка сила и власт: през последната десетдневка на юни е много възможно да се регулира и съгласува всеки мащабен и личен "въпрос", да се задвижат смели идеи и проекти. Ако това стане, то до средата на август вашият "проект" стремително ще се разширява, попадайки в благоприятно течение.

На 13 юли обаче Юпитер влиза в открит конфликт практически с всички "тежки" планети, който нараства до средата на септември. Последната десетдневка на юли е най-преломното и опасно време през годината, с вероятност за неспасяема експанзия, мощни локални военни и политически конфликти, които заплашват да преминат в нещо по-мащабно.

От средата на август и до края на октомври "силите на стабилизация и правов ред" (доста условно позитивно определение за консервативната бюрокрация и оцелелите  диктаторски режими) или корумпираните криминални общности (негативен вариант на интерпретация) набират същата онази сила, която са имали в края на миналата  и началото на тази година.

Влиянието на Юпитер (експанзия) през този период рязко намалява. Временно е възможно някого или нещо да се тушира или обуздае. От средата на ноември и до края на 2013 година две противоборстващи (или представящи се като такива) сили хармонично и съгласувано "уреждат всичко". Понеже Юпитер се намира в Рак, има надежда, че народите (Ракът ги олицетворява), семействата, родовите и етнически традиции ще спечелят нещо от това.

Стрелките на уж набелязаните събития отново премества в някаква посока второто слънчево
затъмнение през 2013, което е на 3 ноември в Скорпион. Бихме могли да се надяваме на тихо и благополучно завършване на 2013 година някъде на завет, ако Марс не изостряше криминалната и социална ситуация от 13 декември 2013 година до 13 януари 2014. Новата 2014 година ще посрещнем, уви, в обстановка на повишена криминална и военна (техногенна) опасност. Слава Богу, че това не засяга всички.

За настъпването на пролетта вече споменах, а есента ще настъпи в своето обичайно време - първите признаци ще усетим приблизително през втората половина на септември. По-силно ще ни напомнят, че идва есен, постепенно до 20-25 октомври. После може да има и затопляне до 5-10 ноември. След 10 ноември обаче и до 24 декември есента ще си вземе своето  и истинската зима ще настъпи точно по Коледа, за разлика от предишните няколко години, когато зимата постоянно закъсняваше, и започваше едва в началото или дори в средата на януари. Така смята астрологът, а вие, уважаеми читатели, проверете.
Н.Чиркова

Ето и накратко за 2013 година за всеки зодиакален знак.