неделя, 11 ноември 2012 г.

Астропрогноза: 12 - 18 ноември 2012 - най-важната седмица през годината


Седмицата на Слънчевото затъмнение. То ще стане на 13 ноември в 22:13 часа по Гринуич във 22 градус на Скорпиона. Символичният смисъл на този градус е: "Ловци на бели патици преминават през тресавище." Ключът към смисъла е: агресивно търсене на вътрешна и външна подкрепа. Ако упростим до крайност смисъла, разбираме: за постигането на целта винаги се налага да се преодолява "тресавище" във вид на външни обстоятелства и собственото ни безсилие. Който ги преодолее, той е и победителят. Комуто не стигнат сили и воля, ще "потъне в блатото". Хората с въображение могат да намерят и други асоциации с нашата обща социална или със своята лична действителност.

Малко по-лесна може да бъде трактовката на смисъла на затъмнението чрез символиката на животинските тотеми: тотем на този градус на Скорпиона е Черният ястреб. Това е един от най-агресивните представители на този род, убиващ кокошките. Но е "птица, която лети високо".  Хищничество, прекрачване на някои морални принципи... целта оправдава средствата. Оцеляване за сметка на по-слабите, както  е при всички хищници. Този градус е характерен именно за Скорпиона: неистово бунтарство, своеволие, резки смени на характера. Ястребът може да бъде много добър и открит, а след това изведнъж - злобен и жесток.

Казвайки всичко това, се опитвам да покажа характера на енергетиката на този сектор на космическото пространство, а не качествата на някакви реални хора. Затъмнението е прекъсване на предишната тенденция в събитията - нещо безвъзвратно остава в миналото. Прекъсването, което характеризира това затъмнение, е рязко, напористо, агресивно. Така че личните и особено световните тенденции ще се променят остро и жестоко. За себе си решаваме каква роля да вземем в своята текуща житейска ситуация. Ако е на кокошката, то си струва да потърсим сигурно убежище и да не се показваме навън през следващата половин година. А ако е на ястреба - претеглете своя потенциал. А ако се окаже, че си кокошка, която си мисли, че е ястреб?

Затъмненията са свързани с Лунните възли, които ни свързват с първичната несвобода. Не всичко е в нашата власт и това "не всичко" периодично коригира нашите желания и възможности. Както е и сега. Безусловно, действието на затъмнението е важно за онзи регион, по който преминава сянката на затъмнението и за хората, които имат рожден ден в дните около затъмнението, в случая - 11-15 ноември. За тази група хора през годината ще се случи нещо важно в живота им, както позитивно, така и негативно, но най-често съдбоносно - нещо, което е невъзможно да бъде командвано.

Древните източници смятат, че затъмненията в Скорпион в социален план засилват  финансовите кризи, задкулисните интриги на политиците, провокират убийства и сваляне на владетели, увеличават безпорядъка в обществото и носят болести, висока смъртност, земетресения и наводнения, морски катастрофи. Каквото и да си мислим, но знакът на Скорпиона е свързан със смъртта. Но той е свързан и с раждане и прераждане. И това ни дава надежда. Иска ми се да внеса и оптимистична нотка - затъмненията от тази серия (Сарос, според по-съвременните изследвания) носят позитивен Меркуриански смисъл. Началото на тази серия е свързано със знака на Рака. Следователно, позитивните новини (Меркурий) ще касаят семейните обстоятелства (Рак). Може да се случи така, че "всяко зло е за добро". Има позитивен изход от трудните ситуации за цялото човечество и за отделните хора и в течение на година той ще се чуе, ще бъде обявен  пред широката публика. Добрите новини, които могат да получат хората, са свързани със последващи радостни ангажименти, които те ще поемат - например бащинство, бременност. Това е само един от възможните, реални и символични варианти на преодоляване на кризата: бременност – продължителна "криза", раждане - криза, но появяване на дете - това са радостни грижи за семейството. Иска ми се тякъв оптимистичен символизъм да се проектира и върху кризисните световни процеси.

Териториално текущото затъмение влияе върху северната част на Австралия, Нова Зеландия, Индонезия, преминава през Тихия океан и завършва в Южна Америка. Тъй като затъмнението е пълно, то има ширина на конуса на Лунната сянка 179 км, а дължината му е – 373 320 км, т.е. обхваща територия, в по-голямата си част разположена в Южната част на Тихия океан, чак до Антарктида.

Остава ми само да добавя, че събитията, чрез които ще разберем смисъла на това затъмнение, ще се случат най-вероятно през третата десетдневка на януари или през първата десетдневка на февруари - както в обществото, така и при тези хора, чиито хороскопи това затъмнение засяга.

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.