понеделник, 16 юли 2012 г.

Астропрогноза 16 - 22 юли 2012

"Звездите водят този, който знае, и влачат онзи, който не знае."

През последните дни на миналата седмица видимото движение на Уран спря и сега той  започва бавно да се движи назад. Фактически цялата минала седмица и тази могат да  се смятат за период на стационарен Уран - скоростта на движението му е била  минимална. Уран ще се движи ретроградно до 12 декември тази година. Период на  статичност висшата планета има всяка година в продължение на няколко дни и това са  дни, когато свойствата на планетата стават "камъче в обувката" за обществото като  цяло. В нашата ситуация такова "камъче" става протестното движение и борбата му с  официалната власт (квадрат на Уран спрямо Плутон). В личния живот на всеки от нас  това се проявява косвено, но рискът от извънредни ситуации рязко се повишава. При  това тази година той и без това е висок. Под този риск най-лесно попадат мартенските  Овни, поради хазартния си дух и слаба самодисциплина (организираност).
Оказвайки се сред потока, върху вълната от възбуда, лесно е да се постъпи непредпазливо, пораждайки при това извънредна ситуация. Плутон е ретрограден от 10 април до 18  септември. Тоест, властта, в лицето на своите изпълнителски структури през този  период е готова за отстъпление, но и опозицията, задвижвана от енергията на Уран, е  спряла, замислила се е и е готова да отстъпва до края на годината. Плутон  олицетворява също така и енергията на масите, на тълпата. Може би и тази  обществена опасност ще стане малко по-малка? Ако Уран, това е винаги новаторство, протест и движение напред (подобно на въртяща се футболна топка), то ретроградният  Уран е явно отстъпление или повторение. Може би през следващите месеци като нещо  "ново" и революционно ще бъде обявено нещо отдавна известно, но забравено? Нещо  като комунистически или анархически идеи. Интересно ще бъде да се види.

Имайки предвид ретроградността на двете конфликтни страни и това, че Уран сякаш е  избягал напред спрямо Плутон, Уран за пореден път ще се вкопчи с него през  втората половина на август, когато може да се очаква в обществото (в целия свят)  преодоляване на изострянето на борбата с вече изпробвани форми. А може да се случи  и така, че борбата и кризата да се изострят, защото всичко, което се е натрупало, отново се изостря. Винаги има разминаване в приемането на решения в ключови  моменти - точно това е свободната воля. Без съмнение сега ние преживяваме такъв  ключов момент. Кой подред? Всички те са звена от един и същ процес - поредното  революционно (а не еволюционноно) преустройство на световните правила.

Защо сега  всичко се изостря по-бързо? Защото през целия юли борбата на тези две далечни  планети се транслира на Земята чрез Марс, който е образувал с тях точен правоъгълен  триъгълник. Такава конфигурация на три сили задължително ще даде очевиден  резултат - има действие, има противодействие и има равнодействаща сила - всичко е  като по учебник. От всичко това на хората не им е по-леко. Интересно е само да се  анализира и разсъждава, пребивавайки в позиция "отстрани и отгоре", по-далеч от  "африканската пролет" и Близкия Изток.

Именно там преминава линията на революционен ентусиазъм, стигаща до южен Кавказ. Това е територия с излишък на "мутационна" енергия, която става източник на войни, прекрояване на граници и преселване на народи. Последното твърдение се основава върху теорията на Гумильов.

Ако става дума за текущата седмица, ретроградният Меркурий ни диктува особено  трепетно и добросъвестно отношение към думи, документи, инструкции и правила.  Новолунието в Рак е в четвъртък, отделяйки първото полугодие от второто и  кардинално променяйки вектора на много процеси, формирани в началото на годината.  Имайте предвид това в своя личен живот, постарайте се да уловите посоката на този  вектор, а може и да го поправите в изгодното за себе си направление.

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.