неделя, 27 декември 2015 г.

Новата 2016 година

Настъпващата година по Източния календар е година на червената огнена Маймуна. Тя ще настъпи на 8 февруари, но ние както винаги няма да се откажем от удоволствието да я посрещнем преди всички. Когато според Източната легенда Буда раздавал на всяко животно по една година, която то да управлява, Маймуната се оказала девета по ред, след Овцата (Козата). Как така тази пъргава Маймуна е позакъсняла? Ами просто не е искала да рискува, внимателно наблюдавайки животните, които били принудени, за да попаднат при Буда да се промъкват през гори и да преплуват бърза река. Чак като се убедила, че това мероприятие е безопасно, тя се явила за подаръка си. Ето ви и основното в характера на Маймуната. А това, че тя е "огнена" говори, че ще се ценят личните инициативи, а не авантюризмът и опасните игри. Спокойствие не може да се очаква. Стига тази "маймуна" да не започне да си играе с "бомбичка"  и да не сътвори всемирен взрив.

В по-спокоен вариант през 2016 година ще преуспее предпазливият, умен, пъргав и ловък човек. Приоритетните цветове на бъдещата година е палитра от червени и оранжеви оттенъци. Ще напомня, че Източната традиция (и културният код) на първо място поставя не Човека, а Обществото. Човекът е частица отедно по-мощно цяло. И в Източната астрология това се илюстрира с приоритета на Юпитер (обществения морал) и Лунните (род, семейство) месеци над Слънцето. Това изобщо не е либералната западна традиция (включително и астрологическата), която през последните десетилетия засилва ролята на "личността в историята" и на отделния индивид, като такъв. Това е приоритетът на Слънцето в астрологията.

Ако вие се чувствате ценна личност, а не частица от семейство, род  и социум, то едва ли символиката на "маймуната" или на каквото и да било животно ви е близка. Използвате я единствено, когато обсъждате близкото си обкръжение - защо пък да не смятате своя колега за маймуна или свиня? Така че помислете преди да оперирате с такива категории - вие източен човек ли сте или западен? Макар че за новогодишното парти образите от Източния хороскоп ще са съвсем на място - маски, номера и подскоци ще развеселят всички.

Според Западната традиция, която идва от древните влъхви, перси и гърци, до 21 март 2015 година (точката на пролетното равноденствие) ние все още живеем в годината на Юпитер, а след това, до 21 март 2017 година ще я замени годината на Марс. Според традиционната трактовка, Юпитер като управител на годината, дава стремеж към експанзия, към широкомащабна социална дейност - особено такава, която е свързана с големи разстояния, със завоюване на обширни постранства, с пътешествия. На дневен ред като приоритет през 2015 година излязоха темите на висшето образование, наука, международни отношения и борба на идеологии. През по-голямата част от годината на Юпитер се убедихме в това. В частност става дума за международната идеологическа експанзия и оживлението в международните отношения. За съжаление, те не са в най-позитивен вариант. Гръмовержецът  Юпитер прави всичко това мощно, очевидно и често пъти заплашително. В което човечеството се убеди. Да не говорим за "далечните пътешествия", които през тази година са стигнали мащаба на преселение на народите.

През пролетта щафетата на Юпитер ще поеме Арес (Марс): Бог на войната, както знаем. В своето най-меко и конструктивно спокойно проявление той като управител на годината, засилва стремежа към активна и по възможност независима жизнена позиция. И за хората, и за държавите. Понякога стигаща до прекалено активна позиция - до агресия и разрушителност. Това сурово влияние по най-очевиден начин ще наблюдаваме от март до септември 2016 година. Под влиянието на Марс хората предпочитат да са в центъра на събитията - в бой, в търсене, в завоюване (но не и усвояване) на нови земи и социални позиции. Типичното изявление на човек с подобен характер е следното: "преборих се за заплатата си".

Съединявайки влиянието на Марс с влиянието на "червената огнена Маймуна", ние доста се приближаваме до образа на "маймуната с граната в ръка". Бог да ни пази! Имайки предвид, че в новогодишната нощ Луната ще се намира в знака на Дева, на гости на Меркурий, който на свой ред сега се намира в сдържания и законопослушен Козирог, остава ни само да се надяваме на Разума, на премереното  и конструктивно поведение  - нашето и на държавните мъже. Всички тези качества ни дава влиянието на Дева и Козирог. Уви, то действа само през първото тримесечие на годината.

На всички пожелавам мирна и спокойна Нова година!

Н.Чиркова


Ето Новогодишната астропрогноза за всеки зодиакален знак.