понеделник, 10 юни 2013 г.

Астропрогноза: 10 - 16 юни 2013

От 11 до 26 юни Слънцето, пътешествайки в Близнеци, се среща с Юпитер, който вече е "свършил своето информационно дело" и се готви да си тръгне оттам. Слънцето се среща с Юпитер ежегодно и в този, обикновено двуседмичен период от време, се раждат нестандартни, доста самолюбиви и амбициозни личности. Например Маргарет Тачър. Не всички те стават широко известни, тъй като личностният им потенциал е различен. Всичките обаче са много амбициозни. По-важното е, че в този период максимално се активизират едни или други социални процеси.

Тази година на преден план са информацията и комуникациите, традиционните сфери за Близнаци. Ще напомня на читателите, че Юпитер  е единствената (най-голямата) планета на Слънчевата система, която отделя повече енергия, отколкото поглъща от Слънцето. По тайнствен начин тази планета изпуска някакъв самостоятелен импулс, а не само "погълнатата" и отразена слънчева енергия.

Астролозите традиционно свързват Юпитер със социалната експанзия, със социалните процеси - той ги инициира всяка година в някоя приоритетна сфера. Ако Слънцето дава творческа енергия на отделната личност - "да свети винаги, да свети навсякъде...", то Юпитер в хороскопа на всеки човек показва мярката и областта на неговите социални претенции, както и начина и успешността на тяхното удовлетворяване - не всичко, което би ни се искало, ни се дава. Сега тези два източника на "способности за социализация" (Слънцето и Юпитер) работят съгласувано, което непременно ще активизира обществото, ще повиши социалната и информационна активност на цели слоеве от населението. Освен туристическа (пътуване, търсене на впечатления), ще има и информационна активност. Образователните теми ще достигнат апогея на своята значимост - свършва годината, когато тази тема е била под специалния контрол на Юпитер.

И така, какво следва оттук нататък? По-нататък Юпитер ще премине в сектора на Рака, превключвайки нашите приоритети на тема "потребности на широките народни маси": благополучие, етнически проблеми, проблеми на децата и майчинството. Ракът - това са нашите корени и традиции - народни, родови, семейни, религиозни. Това е привичен, закърмен с майчиното мляко начин на живот и оцеляване, размножаване и вкореняване в тази земя. В този сектор на пространството Юпитер има огромна сила. Експанзията на "ръст и развитие" през този период ще тръгне навътре, а не нагоре, ако се сравнява с растение. Така ще е и със социалните процеси.

Влизайки в знака на Рака, Юпитер ще влезе в хармоничен резонанс със Сатурн и Нептун - със Закона и Нравствеността (и с техните антиподи). Ще отбележим, че далеч не всяко усилване и "астрологическа хармония" са нещо добро. Зависи какво ще се усили. Ще напомня, че през тази и следващата година Сатурн се изявява като "великият чистач", действайки съгласувано с Плутон. И тук Юпитер им ен в на помощ. Ще видим до какво ще доведат съгласуваните им усилия. Най-вероятно, примерно до средата на юли, всичко, което се случва, външно ще има добронамерен характер - хуманитарни инициативи и благи намерения. В средата на юли обаче Юпитер влиза в отрицателен резонанс с бунтаря Уран и "Великия инквизитор" Плутон. Това означава изостряне на конфликта, отнемащ силите на всички участници в процеса (спомнете си физиката в училище - наслагването на вълни с разминати амплитуди).

От средата на юли до средата на септември социалният конфликт във вид на заплаха от национални и религиозни войни става сурова реалност. Допълнителен импулс получава и процесът, който ние обичайно наричаме световна криза - на повъръхността сега изплуват такива теми като гладът и оцеляването (винаги си мислим, че това е някъде там, не е при нас). И разбира се, самата планета Земя скоро ще откликне с нова тектонична активност - ще се разтрепери. Такава е бурната картина на света. 

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.