неделя, 31 март 2013 г.

Астропрогноза: 1 - 7 април 2013

През първата седмица на април пролетта най-после влиза в своите права, макар че едва ли навсякъде ще бърза с топлото. Меркурий все още не е пресякъл точката на пролетното равноденствие, не е преминал в Северното полукълбо, което означава, че и пролетта малко закъснява. Понеже Меркурий е главният вестоносец на пролетта. Това са знаели и древните египтяни, и шумерите. Сега обаче сме го забравили. Вече говорих в по-стари прогнози, че в периода на ретроградния Меркурий между 22 февруари и 18 март ще има връщане на зимата. Както и се случи.

Слънцето възвести астрономическата пролет както винаги по разписание на 21 март. Меркурий обаче поради своето ретроградно движение изостана от Слънцето почти с един месец - той ще влезе в Северното полукълбо едва през втората половина на април. Ако се отклоним от астрологията в посока на "чистата" астрономия, то периодът на такава фаза на взаимно движение на Слънцето и Меркурий, когато Меркурий се намира максимално далече от Слънцето, винаги задържа настъпването на климатичния преход в годишния цикъл. Ако това се случва през есента, лятото не бърза да си тръгне... А сега ето че зимата малко се е
позабавила. Между другото и нашият православен Великден тази година е късно - на 5 май. А това също обикновено съвпада с късна пролет, макар че на пръв поглед си е чиста мистика.


Католическият Великден тази година е много по-рано от православния - на 31 март. Защо? Най-често те се различават с една-две седмици. Това няма почти нищо общо с астрологията, но при изчисленията без съмнение се използва астрономията. Ние, астролозите имаме единственият циферблат - еклиптика и цели 10 стрелки - планетите, които показват качествата на времето - неговия характер, спектър, енергийна наситеност.

В стихията на огъня (Овен) продължават да са разположени четири планети, а в понеделник и Луната е в Стрелец - също в стихията на Огъня. Това подхранва нашата инициатива, подгрява всички процеси в света, "повишава" градуса, шума и възбудата. Важно е да пропуснем през себе си тази енергия, да я преобразуваме, да я транслираме в света, без да навредим нито на себе си, нито на света. Постарайте се да се стоплите, без да се изгорите. Слънчевата светлина, ярките свънчеви цветове, червените и жълти хранителни продукти, месо и подправки - всичко това засилва енергията на Огъня. Ако и без това ви е неспокойно и дискомфортно, неутрализирайте и укротете в себе си тази енергия чрез приглушени, пастелни цветове в облеклото и чрез постни храни. Ако сега имате нужда и полза от инициатива и пробивна сила, засилвайте ги, обличайки се ярко и тонизирайки се с горчица, пипер, лук, чесън.

От 25 март до 15 април Венера пътешества по Овен ръка за ръка с Марс - това върти главата на всички, без изключение, стимулирайки в нас инстинкта на ловеца. Любов от пръв поглед, завоюване на другия, привличане на вниманието към себе си, всичко това носи оттенък на завоюване, демонстрация на себе си, предизвикателство към обществото. Защото и Уран не е далече от тях, а той, както винаги провокира пренебрегване на условностите и желание да се
прави напук. Любовната и социална инициатива сега се проявяват в най-ярки и понякога дори неочаквани форсмажорни форми. Не провокирайте ревнивците, това е опасно!
Късмет на всички!
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.