вторник, 17 февруари 2015 г.

2015 - година на Козата

Защо наричаме 2015 година ту година на Козата, ту на Овцата. Какво казват самите китайци по този въпрос? Оказва се, че и при тях не съществува единствена версия. Повечето корейци и част от японците наричат 2015 година на Овена. Защо  е така? 

Работата е там, че в традиционния китайски език съществува уникалната дума "Ян", обединяваща в себе си всички дребни преживни животни. Именно с това "общо" име е обозначено и наименованието на годината в хороскопа. И го превеждат по различен начин. Някои предпочитат кротките и миролюбиви по дух овчици, други -- целеустремените овни, а трети - жизнерадостните и енергични кози. Избирайте каквото ви е най-близо по дух - всеки вариант ще бъде правилен.

Тази година китайската Нова година ще настъпи на 19 февруари.

Козата е знак на симпатичен, добър човек. На Изток козата била ценена много заради това, че е непридирчива и кротка. С тези качества е свързана и символиката на знака.

Според китайските митове Козата (Овцата) живее в облаците и само от време на време се спуска на земята. Нейният истински дом е бекрайното пространство на небето. Там тя играе, палува и безгрижно подскача.

Козата притежава необикновен чар и предизвиква всеобща любов. Тя има лек, мек характер. Предпочита обичайното си обкръжение, в което може да се чувства свободно, ненавижда кавгите и изясняването на отношенията.

Ако не беше толкова капризна, Козата би могла да бъде най-привлекателният и очарователен знак от всички знаци. Нерядко със своите капризи тя довежда околните до отчаяние. При това не признава своята вина, дори когато е очевидна - каквото и да стане, никога не е заради нея.

Козата е своенравна и непредсказуема. Тя може може да изглежда сговорчива, нежна, добра и грижовна, но в един миг се променя, става агресивна и даже може да започне да боде с рогата. Смяната на настроенията при Козата става много бързо. Никога не знаеш какво ще ти поднесе в следващия момент.

Тя живее и действа на стихийно-безсъзнателно ниво. Например, Козата е по детски обидчива. Обидчивостта е нейният начин да манипулира околните.
Тя е направена от онзи материал, от който са направени държанките и дармоядите, хора, живеещи на чужда сметка. От същия материал обаче са създадени и велики артисти, писатели и художници.

Тя е егоистична, панически се бои от трудности. Ако у човека, с който живее, възникнат сериозни проблеми, тя няма да си помръдне пръста, за да му помогне да ги реши. Козата е склонна да прояви милосърдие, охотно помага и споделя ресурси с други, по-нещастни от нея, понякога дори може да раздаде средства, които не й принадлежат.

Козата има слабо развито чувство за собственост. Тя постоянно губи пари, вещи, ключове, ръкавици и т.н. Козата е разхвърлян, неорганизиран, разсеян човек, който е почти лишен от чувството за реалност.

Чувството за лична свобода при Козата изобщо не е развито или е развито слабо. На нея й харесва, когато я опекунстват, защитават, когато я ръководят. Тя самата не знае какъв път следва да избере и разчита за това на другите. Козата лесно разрешава да я привържат, но при това дърпа връвчицата към себе си. Козата е агресор, макар че не си признава това.
Народната мъдрост казва, че Коза, която пасе на тучна ливада, ще бъде спокойна и послушна, и всичко при нея ще е наред. Но Коза, която пасе на баир, с оскъдна трева, непрекъснато ще се оплаква от своята орис, а и наистина ще й бъде тежко.

На Козите не им е присъща нито желязна воля, нито аскетизъм и отговорност, за да се трудят неуморно и да се борят в живота. Тежкият труд не е за Козата. Тя е създадена да се наслаждава на слънчицето, тревичката и любовта.

Козата обича природата. Тя е умна и любознателна, ориентира се в нюансите на човешката психика и чувства връзката с мистични сили, улавя фините вибрации на околния свят. Козата е мистик по рождение. Знаейки за нейната феноменална интуиция, околните често пъти се обръщат за помощ към нея.

Козата е изключително артистична. За да разцъфти нейният талант обаче, й е необходимо не само вдъхновение, но и подкрепа. Това същество, изпълнено с фантазии,  се нуждае от твърда воля. Тя никога няма да играе главната роля. Но при добро влияние може да преуспее, дори да блести в някакъв вид изкуство, тъй като има вкус и талант.

И в други области тя може да бъде добър специалист, понеже е умна. Но особено успешно тя изпълнява работа, в която е нужно не само техническо съвършенство, а артистичност.

Тя е много чувствителна към ласкателствата. Нейните отношения с външния свят биха могли да бъдат хармонични, ако Козата не беше твърде голям песимист. Понякога вътрешните й проблеми я довеждат почти до самоизяждане.

Козата е домашно животно и това обяснява много неща в нейното поведение. Тя иска да живее спокойно и мечтае за изгоден брак. В живота на Козата всичко зависи изключително от късмета, и финансовата сфера не прави изключение. При благоприятно стечение на обстоятелствата хората, родени под този знак, могат да бъдат добре обезпечени. Освен това никой не умее така да си намира спонсори и меценати както Козите. На тях им помагат охотно.

Родените под този знак през първата половина на живота си имат трудности, но после всичко се подрежда.

Втората фаза на живота на Козата като правило се подрежда доста сполучливо. Ако изведнъж Козата избере самостоятелен път, то поради своята непрактичност тя рядко достига високо социално и материално положение. На нея не й достига воля и самостоятелност, за да направи кариера. Тя е крайно несамостоятелна и зависима, макар че никога не признава това. Но ако Козата не намери онзи, който да й посочи правилния път, всичко може да свърши доста плачевно. При лош обрат на Съдбата, Козата може да свърши живота си в нищета.

Като цяло Козата е  талантливо, необикновено, загадъчно, феерично същество с чувствителна нервна система.

Години на Козата (Овцата): 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027