четвъртък, 27 декември 2012 г.

В началото на три цикъла: 24 - 30 декември 2012

Добрата новина е, че краят на света пак не се състоя. За кой ли път... Значи оптимистичните ни нагласи за 2013 имат право на съществуване. Макар че "оптимистът" в дадения случай е добре информиран "от звездите", затова е доста сдържан и прагматичен.

Лятната конфигурация на петте планети-гиганти (Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон) по най-удивителен начин прилича на леко наведен по хоризонтала християнски кръст, ако за негова вертикала се приеме противостоянието на Юпитер и Плутон. Юпитер се движи доста бързо - енергията на "кръста" сработва внезапно (за несведущия наблюдател) и много силно "мирише на голяма война". Тя може да е и кратка, но с последствия: вторично подобна ситуация се създава през пролетта на 2014 година. Или на серия локални конфликти и природни катастрофи. Основата на конфликта е същата: растящата квадратура на Уран и Плутон. Какво движи енергията на тяхното взаимодействие в в света под Луната. Това е лостът на "разрушение заради обновление".
Уран, движещ се с голяма скорост, за последен път се е съединил с Плутон през 1966 година в сектора на Дева. Тогава се е формирал импулсът на цикъла на тези планети с големина от около 127 години. В този смисъл  Девата носи "земна", материално-техническа задача с не съвсем глобален характер, а по-скоро с характер на "поправка на подробностите", като шлифоване и детайлизация на световните политически структури и процеси. В частност, границите на държавите и формите на държавно управление. Не е трудно да се досетим, че само по себе си това не носи заплаха за "унищожаване на цивилизацията", а частични преправяния в руслото на формираната концепция. И ето сега, след 46 години, ние наблюдаваме завършването на първата четвърт на този цикъл. До "пълнолунието" на този цикъл е още ох, колко далече: то ще се случи през 2046 година.

На небето се формира и друг, още по-важен цикъл: Уран/Нептун, който продължава около 171 години. Той е започнал през 1993 година(!) в сектора на Козирога. (През 1993 България подписва споразумение за започване на преговори по асоциирането на страната към ЕС.) Той е по-дълъг, следователно е и по-важен и по-силен. Той носи смисъла на обновяването на категориите на ниво вяра, нравственост, идеология. Сега той е във фаза "млад месец", ако се сравнява с известния на всички ни лунен цикъл. В началото на 90-те наистина се роди зърното на някаква "нравственост" и (потребителска) идеология, която дори още не съвсем ясно се проявява. По-скоро този процес на "раздяла с миналото" ще тече още през цялото следващо десетилетие, докато Нептун преминава през Риби, окончателно погребвайки старите (с приблизително 165-годишна и повече давност) "норми на обществен морал" и политически идеали. Повече или по-малко разбираема демонстрация на нещо ново, което ще влезе в остър конфликт с предишните нагласи, може да се очаква при квадратурата на този цикъл, около 2044 година. Да отбележим, че скоро след това ще се формира противостояние на Уран към Плутон: "модернизира се" социалният морал на фона на обновяването на границите на държавите и политическия им строй.

И така, смятаме за доказано, че тенденцията на поредниото частично "преразделяне" на света едва е започнало в историческите термини на времето. А и базовият (според термините на слънчевата система) цикъл Нептун-Плутон, продължаващ 492 години, е започнал едва през 1891 година (в Близнаци) и ще достигне първа квадратура (о, чудо!) през 2044-45 година. Не си струва да се впускаме в предположения  какво ще стане... Важно е едно: сега ние живеем в началото на три съгласувани, важни, но съвсем редовни, в рамките на човешката история, ритмични процеси, описвани от циклите на далечните планети. Като правило, в самото начало край няма. С редки изключения, когато се включват висши  сили, неописвани от факторите на слънчевата система. За тези фактори няма да разсъждаваме.

Ще отбележа само, че в 2013 година и  в следващите две години след нея ние ще бъдем свидетели и участници в първата криза на растежа на най-краткия от трите цикъла. Следователно, всички сътресения и кризи все още ни предстоят.

През следващата седмица ще се опитам да конкретизирам тенденциите за 2013 година, напомняйки че годината е вписана в тези глобални ритмични процеси. Връщайки се към текущата седмица, ще отбележа два нови астрономически фактора - в сряда Марс преминава във Водолей, и нашият личен потенциал започва да се излива в света предимно във вид на интелектуална корпоративна активност. В петък е зимното Пълнолуние - Луната е в Рак. Водата и емоциите преливат.

Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.