неделя, 16 декември 2012 г.

Астропрогноза: 17 - 23 декември 2012

Да си припомним каква е сега картината на Слънчевата система.
Велик закон гласи: нищо не възниква от нищото и не изчезва в нищото. В нашия случай никъде не изчезва крайно напрегнатото състояние на слънчевата система за сметка на изместването на "центъра на тежестта на масите": четири тежки (в пряк и в преносен смисъл) планети са разположени в сектор от 150 градуса, т.е. в сектор по-малък от половината кръг на еклиптика. Противости им само Юпитер, периодично "посрещайки с гръдта си " тяхното сумарно влияние.

През юли-август 2013 година от Близнаци Юпитер се премества в сектора на Рака, заставайки в остра опозиция на Плутон и в квадратура (перпендикуляр) с Уран. В друг вариант това ще възроди най-жестокия "тау-квадрат", съсипващ световната политика и икономика в продължение на 2010, 2011 и 2012 година. През тези години световната криза е "спонсорирана" от твърдия (правоъгълен) небесен триъгълник, създаван от Плутон, Уран и Сатурн.

През лятото на 2013 година енергията на Сатурн в този триъгълник ще се замени с енергията на Юпитер. Смисълът на предишния (Сатурнов) и следващия (Юпитеров) етап на кризата е в корекция на натрупаните изкривявания и решаване на проблемите в световен мащаб, включително до изхвърляне на дисбалансиращата енергия на природните фактори. 


През ноември 2012 година Сатурн се е преместил в съседния зодиакален знак (от Везни в Скорпион), променяйки твърдия триъгълник в относително "мек" неравностранен. Това не отменя всемирния проблем, позволявайки до лятото на 2013 той да бъде решаван с не толкова категорични и детерминирани начини. Борбата на Уран и Плутон (квадратура) продължава през 2013, 2014 и 2015 година, като битка на титани. И да ни пази Господ от най-очевидния и краен начин на тази борба на подземното царство (Плутон) и Небето (Уран): ядрения(Плутон) взрив(Уран)!

За тези години към битката на Титаните непрекъснато ще се присъединяват най-различни сили, заставайки ту на едната, ту на другата страна, но задължително преследвайки "свои" интереси. В недалечното минало Сатурн, пребивавйки във Везни, запазваше едни и разваляше други социални структури, опитвайки се въпреки всичко да задържи баланса на силите.
Резултатът е очевиден: африканската пролет и пламналият Близък Изток.

От ноември 2012 година до ноември 2013 година Сатурн явно съчувства на Плутон, действа заедно с него, засилвайки тоталитарните и диктаторски режими и организации. Юпитер от лятото на 2013 година ще стане не сдържащ, а експанзивен "канал", което обещава мощен
социален и военен взрив.

Газовият гигант Нептун от началото на 2012 година свиква със своето "родово гнездо": Риби, в явно благоволение пак към Плутон - религия, култура, нравственост се срастват с държавни структури, премествайки по-голямата част от своята активност на сянка. По-просто казано, всичко се държи на обичайните корупционни методи на оцеляване. В най-оптимистичния вариант консервативните структури частично "се самоочистват", леко попивайки известна нравственост и съвест.

През тази седмица Слънцето е на страната на Нептун: опитва се да засили хуманизма и състраданието. Едновременно с това се спуска атмосфера на тайнственост, което ще се усеща силно в събитията във вторник - ще видим колко е в света истинската добронамереност и колко е голям облакът на измамата.

Да се отдалечим малко от мащабните космически картини и да погледнем частните "фрагменти": Венера е влязла в знака на Стрелеца, дарявайки ни повече доброжелателност, оптимизъм и стремеж към културен отдих. През всички празници тя ще покровителства празничните и културни мероприятия. И което е най-важното - на 21 декември в 11:13 по Гринуич Слънцето влиза в Козирог, стигайки до точката на зимното слънцестоене. Именно за този ден е насрочен "краят на света". Много шум, но никой не може да каже в какво точно ще се състои това важно събитие. Неволно си спомняме подобния шум и около така наречения "Милениум". Май отложеният тогава "край на света" пак няма да се състои и човечеството ще доживее до следващата насрочена дата.
На всички пожелавам спокойствие и оптимизъм!
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.