петък, 29 юли 2011 г.

Астрология и витамини

Витамин идва от латинската дума vita - живот. Това са органични вещества, постъпващи в организма на човека и животните с храната или синтезирани в тях, необходими за нормалната обмяна на веществата. Витамините били открити от руския учен Н.И. Лунин през 1880 година, а изолирани в чист вид през 1911 година. Днес са известни около 50 вида витамини. Като правило те не се складират в човешкия организъм, а излишното количество се изхвърля чрез отделителната система. Най-голямо количество витамини има в растителните продукти, но някои от тях се съдържат само в животински продукти. При недостиг на витамини в храната в организма на човека се развиват заболявания - хиповитаминози.

Витамини се произвеждат от фармацевтичната промишленост чрез химически или микробиологичен синтез. От гледна точка на астрологията витамините се отнасят към знака на Девата - защото това са най-дребните вещества, а тяхното усвояване и синтез преминава през червата. Екзалтиращият тук Меркурий дава информация за света чрез храната, това е вторият информиращ знак след Близнаци, където познанието тече чрез дишането.

В славянската митология знакът на Девата е майката земя, криеща в себе си могъщи сили. В гръцката митология това е Персефона - богинята на природата и плодородието, отвлечена от Аид в царството на мъртвите. Персефона прекарва  1/3 от живота  под земята, а 2/3  - на земята. В римската митология това е Прозерпина.

На звездните атласи съзвездието Дева се изобразява като девойка, която държи в ръцете си сноп житни класове - знак на бъдещия живот. Главната звезда на съзвездието Спика - означава житен клас. Както класът се състои от множество зърна, така и храната трябва да съдържа голямо количество разнообразни витамини. По начина, по който те се усвояват, витамините се делят на две групи - водноразтвроми и мастноразтворими. 

Предполага се, че по планети витамините се разполагат така:

Слънце - витамин А
  Луна - витамини от групата В 
  Меркурий - витамин С
Сатурн - витамин D
Венера - витамин Е
Марс - витамин К
Юпитер - витамин Р.

Витамин А - ретинол, каротин
Масленоразтворим витамин, недостигът от него води до нарушаване на зрението и лющене на кожата. Съответства на Слънцето. Източник на витамин А са продукти от животински произход – черен дроб, масло, жълтък от яйце, мляко и др. Някои растения съдържат каротин с оранжев цвят, който се разгражда в организма до витамин А. Има го в морковите, червените чушки, доматите, тиквата, портокалите. Особено висока е потребността от този витамин на родените под знака на Везни и Водолей.

Витамини от група В
Водноразтворими витамини. Открити са около 30 вида, отговарят за работата на нервната
система и влияят върху обмяната на веществата. Особено необходими на родените под знака
на Козирог и Скорпион.


В1 (тиамин) - съдържа се в зърнени и бобови храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб,
месо, яйца, мляко, кайсии.
В2 (рибофлавин) - в мляко и млечни продукти, зеле, черен дроб.
В3 (никотинамид) - в бирена мая, черен дроб, месо, бобови и зърнени храни
В4 - в соево масло, кисело зеле, яйца, коприва.
В5 (пантотенова киселина) - в цвекло, фасул, печурки, бирена мая, черен дроб, бъбреци, яйца
В6 (пиродоксин) - в ядки, фасул, моркови, бирена мая, зелените зеленчуци, черен дроб, месо
В8 - зелен грах, зеле.
В9 (фолиева киселина) - в листни зеленчуци, грах.
В12 (цианкобаламин) - в черен дроб, бъбреци, риба, хайвер.
В15 - в костилките от кайсии, в семките.

  Витамин С не се натрупва в организма и не се синтезира. При липсата му се развива скорбут и се намаляват съпротивителните сили на организма. Съдържа се в касиса, цитрусовите плодове, ягоди, шипка, коприва, спанак. Предпазва от болести на дихателната система, забавя развитието на раковите заболявания. Съответства на Меркурий. Най-много от него се нуждаят родените под знака на Стрелец  и Риби. При жените потребността от витамин С е по-голяма отколкото при мъжете.

Витамин D спомага за усвояването на калция, при недостиг се развива рахит, оплешивяване. Образува се под влиянието на слънчевите лъчи върху кожата. Съответства на планетата Сатурн. Съдържа се в маслото, млякото, яйчения жълтък. Най-много от него се нуждаят Раците, Лъвовете и Овните.

Витамин Е съответства на Венера, забавя старението, влияе върху работата на мозъка, нервите, плодовитостта, запазва плода при бременност. Съдържа се в растителните масла, препоръчва се на родените под знака на Дева и Скорпион. При липсата му се развива безплодие.

Витамин К се свързва с планетата Марс, отговаря за кръвосъсирването. Човек се нуждае от много малко количество от него, но витамин К е жизнено необходим за нормалната работа на черния дроб и усвояването на калция, предотвратява вътрешното кървене. Това е мастноразтворим витамин, който се синтезира в храносмилателния тракт на човека от бактерия. Съдържа се в зелените листни подправки - босилек, магданоз, в копривата, спанака, в кивито. Препоръчва се на родените под знака на Везни, Рак, Телец.

Витамин Р - свързва се с Юпитер. Укрепва стените на кръвоносните съдове, подпомага усвояването на витамин С. Съдържа се във всички жълти, оранжеви и червени плодове - лимони, портокали, грейпфрути, кайсии, череши, кайсии, боровинки, бъз, има го в червеното вино и тъмния шоколад. Възстановява работата на черния дроб след отравяния, при диабет и лъчева болест. Необходим е на родените под знака на  Близнаци, Козирог, Дева, както и на хората, родени в годината на Змията, Плъха, Маймуната.

Според основните астрологични канони за зодиакалните знаци е възможен следният дефицит
на витамини:

Овен - D, E
Телец - Н, К
Близнаци - Р
Рак - К, D, H
Лъв - D, H
Дева - Е, Р
Везни - А, К
Скорпион - В, Е
Стрелец - С, авитаминоза
Козирог - В, Р
Водолей - U, A
Риби - С , авитаминоза

Най-слабата зона на Зодиака по степен на усвояемост се оказва тази, кято не е свързана със стомашно-чревния тракт и съответно най-неблагополучни знаци - Риби и Стрелец. По положението на наталното Слънце в знаците дефицитът е хроничен, а по транзитното Слънце - дефицитът се променя. Не бива да се забравя още, че съществуват и "антивитамини", които блокират витамините - това са антибиотиците и сулфонамидите.