понеделник, 22 юни 2015 г.

Астропрогноза: 22 - 28 юни 2015

На 21 юни в 16:39 по Гринуич Слънцето е влязло в знака на Рака. Това е моментът на лятното слънцесто, начална граница на летния астрономически сезон. Истинското астрономическо лято тази година продължава от 21/22 юни ( в Японии това е 22 юни, например) до 23 септември. Напомняме, че моментите на равноденствие и слънцестоене служат за граници на астрономическите сезони. В различните години тези дати се изместват с часове, понякога денонощия. По този начин продължителността на лятото е малко повече от 93 дни. Есента продължава от есенното равноденствие до момента на зимното слънцестоене, настъпващо на 21 или 22 декември. Ако преброим дните по календара, ще се убедим, че есента е с цели 3 (и още малко) дни по къса.  - нейната продължжителност е около 90 дни. Още по-къса е зимата - само 89 дни. Най-накрая продължителността на пролетта е около 93 дни? Защо са тези разлики? Разбира се заради издължената орбита на Земята! Пътят на Земята по орбита около Слънцето от точката на есенното равноденствие до точката на пролетното равноденствие (есенно-зимното време в Северното полукълбо) е по-малък отколкото от точката на пролетното равноденствие до есенното. Това е така, защото в това време Земята се намира по-близо до Слънцето (дъгата на нейната орбита е по-малка). В същото време скоростта на движение на Земята по орбита в този период е малко по-голяма поради по-голямото привличане на звездите. В сума тези фактори довеждат до това, че пролетта и лятото в Северното полукълбо е най-дългият сезон, а есента и зимата - най-краткият. Дреболия, но е приятно все пак! Неволно се връщаме към темата "... календарите лъжат за всичко"... Да се надяваме, че все някога ще коригират календара с реалното движение на Земята по своята орбита през тези 4 опорни точки.

Още един астрономически-астрологически факт, за който не може да не се каже: от 22 до 24 юни Слънцето и Марс преминават през границата между Близнаци и Рак, отваряйки за това време потока от енергия на "Горния Зодиак", който преминава между тях от съзвездието Кърма  или Кораб. Тази енергия отваря нови цели, стимулира пътешествия в пространството и времето. Това е енергия, която тласка знаменитите първооткриватели и пътешественици. Забележителното е, че по това време, в 2013 година се е случило нещо подобно: Слънцето с Юпитер са отворили този поток. Тогава П. Глоба предсказа: "ще има много вода (Рак)". И не сбърка.

Не е само това! Юпитер, изпращайки този поток от енергия, посочва стратегическите направления на "първооткривателите" за следващите 12 години (това е неговият цикъл). Наистина, в края на 2013/началото на 2014 година Украинският майдан "преобърна ситуацията" в значителна част от пространството. Да не говорим за Ислямска държава. Светът до есента на 2013 и след нея същестевно се различава, никой не оспорва това. Сега характерът на звездния поток е оцветен от Марс: това не е стратегията на Юпитер, това е енергия на тактиката. Цикълът на Марс е 2 години. Следователно, потокът от тази енергия ще бъде в границите на набелязаната в 2013 година стратегия да се определя воинствена тактика в следващите две години.  Тактиката на Марс и Слънцето – това е  амбициозна потребност от признаване на своето първенство, воинствен и напорист  стремеж към властта или към разпространяване на собствените идеи и цели, възникнали след лятото на 2013 година. Тактика на информационна война. Би било добре да бъде само информационна. Като че ли лятото обещава да бъде горещо. Във всяко едно отношение. Във всеки вариант съединението на Слънцето и Марс представлява конфигурация на жестокост и насилие, които се осъществяват (от едни) и търпят (от други). Мощният поток от тази сурова енергия, ще се лее върху Земята до 6 юли. Вече сме говорили за това. Сега го напомням във връзка със стратегическите фактори. Хората, родени в края на юни и в началото на юли, ще усетят това по най-непосредствен начин. Дано Бог им даде да реализират тази сила за свое благо и за благото на други хора.
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.