понеделник, 31 март 2014 г.

Астропрогноза: 31 март - 6 април 2014

През тази седмица главното действащо лице в космоса е все същият "небесен кръст", образуван
много точно от планетите, точно в средата на кардиналните знаци: Овен (Уран, Слънце),  Рак
(Юпитер), Везни (Марс) и Козирог (Плутон).  Енергията на петте планети от общо десет (а в понеделник още и Луната  преминава през Слънцето и Уран) диктува всичко случващо се, изливайки върху Земята поток от дисонансна  енергия. Независимо от това, че всяка от четирите "силно спорещи страни" отстоява своите позиции, те все пак представляват различни сили и интереси.

В понеделник Слънцето и Луната (в ситуация на новолуние) включват мощен канал от сектора на Овена, който видимо ще транслира енергия на противопоставяне и борба през ретроградния Марс във Везни. Ретроградността на Марс ще облече тази енергия в отбранителна форма, ще предпочете дипломатическа форма на взаимодействие с увъртания, с отстъпления, с отказ от предишни действия и споразумения. Ще се търси обръщане към стар опит, повторение на някакви вече изпробвани сценарии за разрешаване на конфликтите. По този начин, секторът на Везни (социалните взаимодействия на основата на закона), с намиращия се там Марс, се оказва в най-напрегнато положение. Най-ярката и изразена космическа сила от четирите е силата на Овена, тъй като от 27 март до 8 април Слънцето преминава през Уран в този сектор. Астролозите смятат, че Уран в Овен засилва ентусиазма на обществото, индивидуализма, воинствеността и насилието. Уран в Овен е породил поколението, родено 1927-35 година. През този период в Америка е Великата депресия, а в Съветския съюз не по-малко великата Индустриализация.

От март 2012 година до юни 2015 година ние наблюдаваме безпрецедентно космическо явление, което наричаме точен космически кръст. В действителност, сценарият за противоборството на планетите, разтърсващ политиката и икономическите формации, ще продължи по-дълго. Това не е просто "Уран в Овен", както е било преди 85 години. Това е конфликт на Уран и Плутон, към който всяко лято променяйки знака (тактиката и сферата на социалните амбиции), се присъединява Юпитер. Отначало той е "против всички" в Рак - лятото на 2013 - лятото на 2014. След това през лятото на 2014 - лятото на 2015, е в Лъв, на страната на Уран претендира за власт и пиар, за драматизъм и театрална воинственост на всичко,което се случва на световната сцена.

От лятото на 2015 до лятото на 2016 година Юпитер влиза в практичната Дева, губи своя патос, амбиции и започва делово и подчинено да играе на страната на Плутон (най-силната власт, диктатура на бюрокрация и олигархия). От лятото на 2016 до лятото на 2017, влизайки във Везни, Юпитер отново се оказва в конфликт с всички, но този път чувствайки недостиг на реална сила, поема ролята на адвокат, посредник или съдия, опитвайки се да разреши конфликта "на всички с всички" чрез авторитета на международните закони и споразумения. Но

светът по това време вече е силно променен и паритетът на силите - също. Урановата революционност съществено се е уморила, тъй като е изразходила много енергия. Отнемайки й совободата за действие, през 2016 и 2017 години Сатурн от сектора на Стрелеца, който през 2013-14 година е поддържал силите на Плутон, след това е бил относително извън играта, изчакал е времето, когато силите на Уран са се изчерпали, и в края на 2016 година с мека сила оформя всички приемливи обновления в света във формата на нови закони и условия на политическата и идеологическата игра. 

Революционният етап в света е "обязден", но е внесъл съществено променени условия. Накратко, такова е космическото разположение на силите. Кой на чия страна играе, кой каква роля ще вземе за себе си, е работа на всяка страна и политическа сила. Най-силен от всички е Плутон в Козирог. А мащабът на случващите се промени в света трябва да стане многократно по-голям, отколкото е бил през 20-ти век. Уникалността на текущия момент (пролетта на 2014 година)  е в това, че в "празния ъгъл на Везни", където няма тежки планети (сили на дипломацията), от декември 2013 до юли 2014 година Марс прави примка, поемайки ролята на "тежка планета", тъй като се движи необичайно бавно. А колкото по-бавно се движи един космически обект, толкова по-голямо влияние оказва върху всичко, което се случва на Земята.

Марс във Везни е много далеч от прилагането на груба сила - той  няма такива ресурси. Затова грубата сила засега е обречена на провал. Ще се наложи да се уреждат острите ситуации с "мека сила" и дипломатически хитрости. Завършвайки нашето астрономическо ограмотяване, ще добавя, че всяка планета прави по-ярки видимите преобразования, пребивавйки в кардинален знак, отколкото във всеки друг. Хората, принаделжащи към кардиналните знаци (Овни, Везни, Козирози) трябва да запомнят това разписание на движението на Уран (преди всичко), Юпитер и Марс (през първото полугодие на 2014 година), за да подреждат живота си през тези години. Докато Уран най-силно тресе света. Събитията, които той поражда, се отнасят към областта на неуправляемата воля на човека, към света на възможностите, откровенията и форсмажорните моменти. Дали той ще донесе на хората щастието от отварянето или мъка от насилието, зависи от много фактори, но и малко от самия човек.

Върху по.земните натури влиянието на Уран е най-често разрушително - целият ни живот се преобръща с краката нагоре. На интелектуалците, талантливите и "напреднали" хора Уран носи вдъхновение, засилване на творчесикте възможности. В най-скоро време най-вероятно е то да се случи на Лъвове и Стрелци, Телци и Риби. Овните под въздействието на Уран понякога стават малко непредсказуеми, което е опасно дори за самите тях. Животът им е най-непредсказуем. Но който не рискува, не пие шампанско. Овните ще рискуват доброволно или принудително. Понякога ще пият и шампанско... През тази седмица и през следващия месец светът ще преживее поредното силно сътресение, което ще предизвика нова вълна
от природни, техногенни и социални сътресения. Пазете себе си и своите близки.


Н.Чиркова
Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.