понеделник, 16 декември 2013 г.

Астропрогноза: 16 - 22 декември 2013

Тече последната седмица от периода на Стрелеца, приключващ преди зимното слънцестоене. Денят намалява, достигайки своя минимум през почивните дни. В неделя, в 17:12 по Гринуич, Слънцето влиза в знака на Козирог, пресичайки една от кардиналните астрономически точки, означаващи настъпването на новия годишен цикъл - нарастването на деня. Има се предвид северното полукълбо. В Южното полукълбо пък обратно, Слънцето е заело най-високото място на небето. Какво значи това за обитателите на северното полукълбо? Къс ден и дълга нощ, каквито и часови реформи да правим и сутринта е тъмно, и вечерта е тъмно. Ако следваме естествения ритъм на организма, трябва да ставаме по-късно, да си лягаме по-рано, икономисвайки ресурсите на своя организъм. Жалкото е, че при малцина това се получава. Оттук идват вирусните епидемии и есенни депресии. Електрическото осветление не може да замени слънчевата светлина, затова трябва да ценим всяка минута, прекарана на осветената от слънцето улица. Една банална истина, разбира се, която уви често пъти игнорираме. Пазете се.

 Сега за времето: Меркурий, чието положение спрямо Слънцето "прави времето", вече почти е догонил Слънцето след своята октомврийско-ноемврийска примка. Това означава, че времето сега оптимално съответства на климатичните норми. Меркурий ще пресече точката на зимното слънцестоене на 25 декември, а на 26 и 27 декември той ще мине през диска на Слънцето, след което ще започне да го изпреварва, подгонвайки зимните студове. До февруари Меркурий визуално ще бяга пред Слънцето, засилвайки зимните прояви на климата. Логично е да се очаква, че времето през януари ще бъде по-студено от нормалното. На 6 февруари Слънцето ще започне да го "придърпва" обратно - периодът на ретроградност на Меркурий тази зима е от 6 до 28 февруари. Най-вероятно през този период ще има кратко затопляне в момента, когато той се обръща, и после ще се върнат студовете. Към Слънцето Меркурий ще се върне отново в средата на февруари, което означава поредното връщане към климатичната норма. После той отново безнадеждно ще изостане от Слънцето, задържайки настъпването на пролетта, провокирайки студ и вятър.

Точката на Овена (началото на астрономическата пролет) през 2014 година Меркурий преминава почти три седмици след Слънцето - на 8 април. Това еднозначно означава закъсняла пролет, пълна с неприятни изненади в периода  края на март - средата на април. Дори и да има приятни затопляния, то непременно ще има и изненадващи моменти, тъй като през този период Слънцето и Меркурий ще изпитват тревожното въздействие  на Уран. Ще проверим!

Има и още едно астрономическо събитие през тази седмица: в събота Венера спира своето видимо движение, и започва да се движи назад. Нейното ретроградно движение  свършва до края на януари. Традиционно се смята, че през периода на ретроградната Венера при нас се връщат някои ценности (забавени заплати и дългове - също) и хора, които са ни скъпи, но отдалечили се от нас по някакви причини. Ще проверим и това. От друга страна, придобиването на имущество непременно ще се забави. Това ще усетят на свой гръб агентите на недвижими имоти. Без да се впускаме в подробности, ще отбележим, че пазарните тенденции (цени, търсене)  ще преживеят от края на декември 2013 до средата на януари 2014 година някакъв обрат, промяна в курса. Уви, отново към повишаване на цените. Тенденцията към повишаване на цените ще се запази до пролетта.
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.