понеделник, 8 април 2013 г.

8 - 14 април: За съвместимостта и взаимоотношенията

Продължава периодът на бурната активност на космоса. В такова време е съвсем логично да се обърнем към въпроса за съвместимостта: как по-добре да се сработим един с друг? Не само съпружеското и семейно взаимодействие, но и всяко друго продължително взаимоотношение с някого възниква в живота ни неслучайно, продължава толкова дълго, колкото е необходимо, за да проумеем нещо, да поправим и отработим в себе си. Дори и да не разберем, все едно ще се променим по времето на тези отношения. Бог ни изпраща близки хора и врагове, за да могат те като камъните в топковата мелница или като фина шкурка (най-щастливият случай), или като капката вода да ни шлифоват - те нас и ние - тях.

Когат някай ми казва, че очаква от любовника или от мъжа си "щастие", дълбоко съжалявам за наивността на това очакване. Бог малко се грижи за това да ни осигури Щастие. А ние дори не можем да си обясним какво е това щастие. Така че да оставим настрани това понятие - то както и Любовта има високо ниво на символика, следователно има и множество интерпретации.
Ще поговорим за по-разбираемите и прагматичн критерии за съвместимост. Ще оставим настрана и разсъждението за това, че е възможно да се подбере "идеално хармонична и щастлива двойка". Това едва ли е задачата на Съдбата и Бога. Още повече не е задача за хората. Но да се оцени какво се случва при сблъсъка на два различни характера е съвсем постижима задача както за психолога, така и за астролога. Ще се опра на собствения си опит и астрологически възможности.

Да поговорим за съпружеската двойка, като най-разпространения и близък вид на взаимодействие в нашия живот. Преди всичко всеки човек поотделно има свой собствен стереотип на взаимоотношения с другите хора, който е много трудно да промени. Затова разглеждаме всеки характер: доминантен или подчиняващ се, предпочитащ да решава сложните ситуации като ги променя кардинално, адаптирайки се към тях или по пътя на "търговията", изкопчвайки за себе си изгодни условия. Устойчив ли е човек в партньорските връзки или е готов да захвърли трудния случай и да се впусне в други отношения, очаквайки, че те ще са идеалните. Доколко сам по себе си човек е конфликтен и засяга ли другият човек (неговия характер, поведение) тези конфликтни точки? По този начин постепенно се очертава
картната на конкретните отношения - кой ще доминира, по какъв начин ще се решават конфликтите и доколко те изобщо присъстват в това взаимодействие. Анализираме дали има между двама души психологическо подобие, безконфликтно допълване. Има ли емоционална  и душевна хармония. Доколко тясна е подобна връзка или изобщо тя липсва (като при съседи или случайни спътници)? Има ли между хората хормонално-сексуален резонанс, доколко той  е хармоничен или неудовлетворителен? Всеки резонанс възбужда чувства и привлича другия човек, стига да е налице влечение. Не всеки човек обаче би могъл да понесе дисонанса - неспокойствие, ревност, скандали през целия живот - имат ги мнозина в живота си, но слава Богу, не са при всички. Повечето хора все пак търсят в семейството си спокойна привързаност, родствена душа, а ако изведнъж ги залее страстта, отработват я "навън".

Ако се замислим, ето каква е съществената разлика между жената и любовницата. Навярно затова съвместимостта на дълго живеещите заедно съпрузи не е толкова силна, но е "спокойна". А "въдичките" държат по-често временни, но интензивни връзки. Докато въдичките (нервите) не се скъсат или някой от двамата не ги отреже.

Не е възможно накратко да се разкаже за всичко. Важен е смисълът - ние влизаме в едни или други отношения не по своя воля. Дали ще е стрелата на Амур или още нещо, но това е външна
сила, падаща върху готовата почва на личния комплекс и текушото състояние на човека. Тя сработва само тогава, когато по вътрешното разписание на Съдбата е възникнала необходимост нещо да преживеем, почувстваме и усъвършенстваме в себе си.  За тази цел Бог ще ни прати един или много хора, които ще издялат съответните грапавини в характера ни, ще ни учат да обичаме, да ненавиждаме, да отстояваме себе си или да се покоряваме, да сме лидери или да се учим на компромиси.  Тези задачи са това, което ни въвлича в отношенията. И тогава една жена (любовница) ще сменя друга, точно същата по своята същност, докато мъжът не промени в себе си някакъв стереотип. Същото е и с жените. Много често хороскопът на съпругата е доста сходен с този на любовницата. Смешно и тъжно - двоен удар за човека! Какво ти щастие. Можеш само да му посъчувстваш.

Сега, когато повечето хора са изпълнени с вълнения от събития и емоции, много е важно леко да се замислим и ако е възможно да се спрем навреме, преди да "захапем" много ярката, привлекателна, но и здраво хващаща "въдичка на съдбата", която после ще ни терзае и ранява. На всички пожелавам спокоен брак и здрави деца. Както и успешно делово партньорство. 
Н.Чиркова

Ето седмичната астропрогноза за всеки зодиакален знак.