понеделник, 5 септември 2016 г.

Енергията на Юпитер и септември 2016

Септември 2016-та е богат на значими космически събития.  През миналата седмица Меркурий се обърна в ретродвижение, Венера премина в своя знак, имаше и слънчево затъмнение.

През тази седмица звездите ни радват с още по-значимо събитие: Юпитер напуска Дева и на 9 септември преминава в знака на Везни. Подобно събитие се случва веднъж в годината и затова е важно.

В древногръцката митология Юпитер  е образът на царя на боговете, който пази света и обуздава тъмните сили на Хаоса. Ще напомня, че масата на Юпитер е повече от сумарната маса на всички останали планети на Слънчевата система. Неговото влияние отстъпва само на Слънчевото. И още: съвместното влияние на Венера и Юпитер предизвиква колебания на земната орбита, от които зависи настъпването на ледниковите периоди.

Енергията на Юпитер дава на нашия интелект способността към синтетично мислене, способност да правим обобщения. Тоест, силният Юпитер в хороскопа на човека означава потенциално по-високи интелектуални способности на индивида. Енергията на Юпитер подхранва и нашите социални амбиции. Характерът, силата и методите на социалната експанзия зависят от положението на Юпитер в знака на Зодиака и неговата връзка с личните планети (личния  потенциал) на човека, какви социални върхове и  в коя сфера на социалния живот може да ги постигне човек, доколко лесно  постига висше образование, високо социално и материално положение. Доколко бързо и на каква възраст расте детето също зависи много от положението на Юпитер при неговото раждане.

Енергията на Юпитер – това е енергията на растеж и експанзия:  разпространението на влиянието на човека върху неговото обкръжение, широтата на неговите интереси. Това пряко влияе върху степента на образованост, информираност. "Добрият" Юпитер   при   раждането позволява но човека да стане известен учен, лекар , писател, съдия, банкер, законодател, високопоставен военен и т.н.  По неговото положение може да се съди за това дали е нужна на човека световна слава или той ще предпочете богатството. Може да се съди и за това доколко силен е в човека стремежът към самоутвърждаване, неговата потребност да бъде социално значим, какви са социалните му претенции. Потребността от продължаване на рода също е свързана с влиянието на Юпитер - децата във всички времена повишават нашия социален статус. Дори тогава, когато социалните стандарти и ценности силно се изкривяват.

За 12 години Юпитер преминава през всичките 12 знака на Зодиака, давайки на раждащите се през това време хора социална мисия (задача и цел) и един или друг потенциал за нейната реализация.

От 9 септември 2016 година до 10 октомври 2017 година Юпитер ще се намира в знака Везни. През това време неговата енергия ще стимулира развитието и подобряването на социалните и международни взаимоотношения и засилването на ролята на социалния морал  в тяхното изграждане. Основната мотивация са принципите на справедливост и нравствените принципи. Звездите винаги дават "чиста" енергия. "замърсяват" я хората. Затова и резултатът се получава най-различен. И все пак, през следващата година за нас е по-добре да осъществяваме своята социална експанзия чрез разширяването на нужните връзки и справедливи отношения.

Изброените по-горе видове професии получават нов стимул за успех. Гладки пътища няма. Пътешествайки по знака на Везни, Юпитер от средата на декември 2016 до април 2017, а след това и през август и септември 2017 ще влезе в конкурентни отношения с Уран и Плутон. Това най-вероятно ще породи остри и воинствени социални (международни) събития. Системата на дипломатически отношения, коалиции и съюзи, системата на съдопроизводството (до международно ниво) в голяма степен ще претърпи промени. И това ще стане не толкова в тишината на кабинетите, а на фона на воинствено съперничество. Дори по време на затишието между април и август 2017 година не ще можем да си отдъхнем. Което означава, че ни очаква бурен поток от международни събития. И всичко това е също етап от глобалната международна криза, за която е ставало дума в края на 2007 година, смятайки началото на 2008 за нейно начало и надявайки се, че след 2024 година неговите основни опорни процеси да приключат, да бъдат напечатани новите политически карти на света с променените граници.

Какви възможности ще ни даде Юпитер във Везни ще кажа накратко в прогнозата за всеки зодиакален знак.


Н. Чиркова

Седмичната астропрогноза четете тук.