понеделник, 30 декември 2013 г.

Новогодишна астропрогноза - 2014

 
И така, започва новогодишната седмица, отново ни обхваща предпразничната суета, приповдигнатото настроение, с което очакваме всеки новогодишен празник. Всички се вълнуват как ще посрещнат Новата година, какво ще ни донесе тя. Тази година новогодишната нощ не е обикновена - далече на изток годината започва с Луна в Стрелец, в 18:02 по Гринуич Луната преминава в Козирог. Ясно е, че това вече е съвсем друго настроение и очаквания. Върху плещите ни пада тежестта на традициите, осъзнатата отговорност и стремежът към стабилност. 
През първите два дни на новата година в Козирог се оказват пет планети: двете светила,  Плутон, Меркурий и Венера. През цялата новогодишна нощ в небето ярко ще свети Юпитер в Рак, противопоставяйки своята светлина на невидимото влияние на тези пет планети. По този начин настъпването на Новата година е свързано с акцентираното влияние и противопоставянето на Рака и Козирога. Астрологическата традиция  приема дилемата  на  Рака  и  Козирога за социална и духовна вертикала, стълба, по която се изкачва човекът в своето личностно, социално и нравствено израстване. От детството към старостта, от семейството (Рак)  към държавата (Козирог),  от  "насъщния хляб" към "манната небесна" като символ на духовната храна. В социален план това е борба и единство на противоположностите "народ-държава". Това е само вертикалната ос на небесния "кръст". Неговата хоризонтална ос сега е опозицията на възходящия Марс и залязващия зад хоризонта Уран. Под влиянието на Марс през новата година (най-малкото през първата й половина) изкачването на човечеството по социалната и нравствена стълбица ще се съпровожда с агресия и борба. В по-добрия вариант - в дипломатически форми.

понеделник, 23 декември 2013 г.

Астропрогноза: 23 - 29 декември 2013

Ето че преживяхме още една година. Време е за равносметка. Надявам се, че моите прогнози не само са ви забавлявали, но и са ви подкрепяли. Седмицата започва със зимното слънцестоене. От 21 до 23 декември Слънцето "стои" н небето, обръщайки годишното време към лято, а зимата, както е известно се обръща към студ. Това са трите най-къси дни в годината. Слънцето влиза в Козирог. Известно е, че за да се впише човек успешно в потока от събития, от време на време трябва да променя стила си на работа и поведението си в битов план. В периода на Козирога завършва времето на душевен подем, реклама и "декларациите за намеренията". Идва времето да се решават чисто практическите проблеми, желателно е по план и в строга последователност. Да не афишираме себе си и своите дейности, а просто настойчиво и последователно да вършим нещата.

понеделник, 16 декември 2013 г.

Астропрогноза: 16 - 22 декември 2013

Тече последната седмица от периода на Стрелеца, приключващ преди зимното слънцестоене. Денят намалява, достигайки своя минимум през почивните дни. В неделя, в 17:12 по Гринуич, Слънцето влиза в знака на Козирог, пресичайки една от кардиналните астрономически точки, означаващи настъпването на новия годишен цикъл - нарастването на деня. Има се предвид северното полукълбо. В Южното полукълбо пък обратно, Слънцето е заело най-високото място на небето. Какво значи това за обитателите на северното полукълбо? Къс ден и дълга нощ, каквито и часови реформи да правим и сутринта е тъмно, и вечерта е тъмно. Ако следваме естествения ритъм на организма, трябва да ставаме по-късно, да си лягаме по-рано, икономисвайки ресурсите на своя организъм. Жалкото е, че при малцина това се получава. Оттук идват вирусните епидемии и есенни депресии. Електрическото осветление не може да замени слънчевата светлина, затова трябва да ценим всяка минута, прекарана на осветената от слънцето улица. Една банална истина, разбира се, която уви често пъти игнорираме. Пазете се.

неделя, 8 декември 2013 г.

Марс и Венера - от декември 2013 до юли 2014. Какъв ще бъде Вашият житейски сценарий?

Планетите не предизвикват събитията. Това правят хората. 
Символите на планетите ни помагат да разберем този процес.

  Ценете хората, които са до вас. Не забравяйте да казвате на близките си колко са ви скъпи.
Отделяйте им достатъчно  внимание. Възможно е отношенията някога да приключат,  
нищо не продължава вечно, но всичко преживяно оставя следа  в живота и личността ни.

Марс  е влязъл в сектора на Везни. И на тази тема сега може да се поговори специално. Включително и защото той ще се  намира в този знак (сектор) до 27 юли, правейки "примка" в своето видимо движение. Какво може да означава това за  нас, хората? Там, където е Марс, винаги има повишена активност - на хора  и събития. Везните са сферата на сътрудничеството  и конкуренцията, сферата на личностните контакти и стълкновенията на интереси. Да оставим настрана популярната дума  "справедливост", заменяйки я с по-разбираемите баланс и дисбаланс, права и отговорност във взаимодействията. Везните  са символ на узаконения (отбелязвам го специално) брак, като основа на обществото. Везните са символ на правосъдието и  международната дипломация. Активността на Марс тук не е съвсем адекватна - натиск и егоизъм, агресия и инстинкт на  ловец, характерни за Марс, най-адекватно се проявяват в противоположния знак на Везните - Овен. А тук, той е на гости на  Венера, която диктува свои правила на отношения - компромис, вежливост, прилагане на изработените от векове във всяко  общество и социален слой стереотипи на отношенията.