неделя, 30 декември 2012 г.

2013 - събития и тенденции (продължение)

Досега се опитахме да покажем динамиката в развитието на кризисните процеси в световен мащаб. И отбелязахме лятото на 2013 година като още една "гореща точка" в този процес. Поради много астрономически причини юни и юли ще станат преломни в хода на събитията и тенденциите. Затова първото полугодие на 2013 година съществено се отличава от второто. Обществено-политическите тенденции са следните: първите три месеца на годината предприемачи, опозиционери и всички, които са мотивирани от социалната експанзия, ще бъдат силни с колективизма си, при това гъвкаво променяйки принадлежността си към групи и течения.  Тази тенденция в най-голяма степен засяга средствата за масова информация.

През първото тримесечие в хората ще преобладава стремеж да изпъкнат чрез оригинални идеи и действия, с необичаен поглед върху житейските проблеми, стремеж да се възползват от това и дори от най-новите постижения на науката и техниката за групова или лична изгода. Обществото като цяло или отделни негови групи акцентират през този период върху необходимостта от реформи в сферите на образованието, търговията (включително и външната), комуникациите, медиите, транспортните комуникации и т.н. При това склонността да се преувеличава, да се представя желаното за действителност, да се използват лъжливи методи е голяма. Процъфтява и преуспява демагогията. Формалната власт активно се бори с тези общности и натрупаните в обществото "болести",  използвайки силовите структури и стремейки се да "пукне цирея". Още през ноември-декември 2012, когато тази "сила" едва е възникнала, станахме свидетели на порив за борба с корупцията. Вероятно подобна борба за "чисти редици" в най-различни (включително и световни) структури ще бъде интензивна и дори доста интензивна най-малко до края на май. 

четвъртък, 27 декември 2012 г.

В началото на три цикъла: 24 - 30 декември 2012

Добрата новина е, че краят на света пак не се състоя. За кой ли път... Значи оптимистичните ни нагласи за 2013 имат право на съществуване. Макар че "оптимистът" в дадения случай е добре информиран "от звездите", затова е доста сдържан и прагматичен.

Лятната конфигурация на петте планети-гиганти (Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон) по най-удивителен начин прилича на леко наведен по хоризонтала християнски кръст, ако за негова вертикала се приеме противостоянието на Юпитер и Плутон. Юпитер се движи доста бързо - енергията на "кръста" сработва внезапно (за несведущия наблюдател) и много силно "мирише на голяма война". Тя може да е и кратка, но с последствия: вторично подобна ситуация се създава през пролетта на 2014 година. Или на серия локални конфликти и природни катастрофи. Основата на конфликта е същата: растящата квадратура на Уран и Плутон. Какво движи енергията на тяхното взаимодействие в в света под Луната. Това е лостът на "разрушение заради обновление".

неделя, 16 декември 2012 г.

Астропрогноза: 17 - 23 декември 2012

Да си припомним каква е сега картината на Слънчевата система.
Велик закон гласи: нищо не възниква от нищото и не изчезва в нищото. В нашия случай никъде не изчезва крайно напрегнатото състояние на слънчевата система за сметка на изместването на "центъра на тежестта на масите": четири тежки (в пряк и в преносен смисъл) планети са разположени в сектор от 150 градуса, т.е. в сектор по-малък от половината кръг на еклиптика. Противости им само Юпитер, периодично "посрещайки с гръдта си " тяхното сумарно влияние.

През юли-август 2013 година от Близнаци Юпитер се премества в сектора на Рака, заставайки в остра опозиция на Плутон и в квадратура (перпендикуляр) с Уран. В друг вариант това ще възроди най-жестокия "тау-квадрат", съсипващ световната политика и икономика в продължение на 2010, 2011 и 2012 година. През тези години световната криза е "спонсорирана" от твърдия (правоъгълен) небесен триъгълник, създаван от Плутон, Уран и Сатурн.

През лятото на 2013 година енергията на Сатурн в този триъгълник ще се замени с енергията на Юпитер. Смисълът на предишния (Сатурнов) и следващия (Юпитеров) етап на кризата е в корекция на натрупаните изкривявания и решаване на проблемите в световен мащаб, включително до изхвърляне на дисбалансиращата енергия на природните фактори. 

неделя, 9 декември 2012 г.

Астропрогноза: 10 - 16 декември 2012

През тази седмица, на 13 декември, в 8:43 по Гринуич е последното новолуние за годината. Новолунието в Стрелец помага на всички желаещи да инициират "стратегически инициативи" в собствения си живот за следващия годишен цикъл. Отнася се особено за онези, които имат намерение да преодолеят границите на своето обичайно съществуване, да се преместят, да попаднат в по-висок социален слой и т.н. Трябва да се има предвид, че благоприятният период за подобна експанзия настъпва едва през февруари, когато Юпитер ще стане директен (право движение). А засега - само планове и сметки.

Новолунието съвпада точно с момента, когато Уран преминава от ретроградно в директно положение. Това може да се изтълкува като намек на звездите, че последните седмици на годината ще ни донесат нещо ново, отварящо на човечеството и на отделни негови общности нови хоризонти и възможности. Енергията на Стрелеца винаги е насочена "надалече и нависоко", а Уран засилва пламъка, недоволството от съществуващото положение на нещата и
стремеж всичко да се постави нагоре с краката.

Преди самото новолуние Меркурий влиза в Стрелец: значи характерът на "новото" ще бъде предимно информационен и "идеологически" (политически). С други думи, "краят на света" се отменя, но с интерес ще очакваме новините със световно значение. При товане забравяме, че достоверните сведения и прагматичните идеи могат да потънат в потока от лъжлива и
преждевременна информация.

понеделник, 3 декември 2012 г.

ДЕЦАТА, РОДЕНИ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА

Рождената дата влияе силно върху характера  и съдбата на човека. При съставянето на индивидуалния хороскоп се отчита влиянието на много планети. Някои от тях се движат бързо, други остават не един месец във всеки зодиакален знак. Точно затова може да се опитаме да предвидим какви ще бъдат децата, родени през 2013 година.

Техните таланти

През цялата 2013 година Нептун ще се намира в знака на Риби. В този знак Нептун е способен да се прояви пълноценно, тъй като Нептун управляа Риби и е негов старши управител. Точно затова децата, родени през 2013 година ще се отличават с добра интуиция, прекрасна вродена фантазия, развито въображение. При някои е възможно интуицията да се развие до ниво екстрасензорни способности, но при  всички деца интуицията ще бъде силна.

Силното положение на Нептун подсказва и вродени способности към музика, рисуване, поезия. Не е изключено тази година да доведе в света нови велики композитори и музиканти. Повечето от децата ще имат духовни интереси, сколнност към духовни търсения, интерес към религията, стремеж да научат тайните на света и мирозданието.

Децата на 2013 година нерядко ще се интересуват от психология, от човешката психика, от скритите мотиви на поведението на хората. Тези интереси разбира се ще се проявят в по-зряла възраст. Сред другите потенциални таланти на тези деца ще бъдат способности във водните видове спорт, отлична фантазия, която могат да използват в писателска дейност, в писане на приказки, интерес към морското дело, риболова. Децата със силен Нептун много обичат приказки, анимационни филми, затова по-често четете заедно с децата, това ще развие чудесно вродената им детска фантазия. Сред интересите на децата, родени през 2013 година ще се окаже и киното, затова можем да очакваме това поколение да направи пробив в киноизкуството, изобразителното изкуство, музиката, психологията.

неделя, 2 декември 2012 г.

3-9 декември: Младост, зрелост, старост - кога даваме, кога получаваме?


"Всичко се връща отново" е израз, тясно свързан с принципите на цикличността в  астрологията. Въртят се планетите и заедно с тях, година след година се намотава кълбото на нашите лични преживявания, житейски опит, леко променяйки рисунъка  на нашата индивидуалност. Узряването е свързано с цикли от 12 и 29 години. Всеки такъв период променя социалната картина на нашия живот, води до постижения и социална зрялост.

В идеалния случай, всеки 12 години се разширяват нашите граници: расте тялото, интелектът, количеството знания, умения, социални контакти, лични постижения и значимостта на даден човек за определено общество. При някого тези процеси протичат мощно, при други - незабелязано: както си дошъл на този свят, така си и отиваш. Възрастта 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84 е свързана със събития, продиктувани от потребността (често пъти несъзнателна) да се прекрачи някаква граница. Амбициозният човек започва да предприема нещо. Колкото е по-млад човек, толкова по-силен е стремежът към социална експанзия, но силата на тази експанзия е вродено свойство. Стремежът да се завоюват все нови и нови рубежи (в различни аспекти на битието) е максимален във възрастта до 36 години.