понеделник, 28 май 2012 г.

Няколко думи за затъмненията (28 май-3 юни)


Малцина от нас са добре осведомени за природата и механизма на слънчевите и  лунните затъмнения. Без претенции за изчерпателност, ще дам само онази  информация, която не е лесно да се намери в пресата.

Слънчевото затъмнение  - това е новолуние, при което обикновено два пъти в  годината става видимо наслагване на Лунния диск върху Слънчевия. Лунното  затъмнение е, когато по време на пълнолуние сянката на Земята закрива лунния  диск.
Без да навлизаме в небесната механика, ще споменем  историята на  астрономията.  През VIIIв.пр.Хр.  вавилонските астрономи - астролози (жреци) вече  можели точно да предсказват времето на затъмнението. Още тогава те разбрали,  че лунното затъмнение може да има само при наличие на слънчево  затъмнение - две седмици преди или след него. Значи лунните затъмнения са  страничен продукт на слънчевото затъмнение.

неделя, 20 май 2012 г.

Астропрогноза: 21 - 27 май 2012 година

Седмицата носи енергетиката на току-що отминалото слънчево затъмнение,  въвеждайки в живота ни темата за важността на социалните взаимоотношения,  подлагайки на анализ и съмнение правилата  и условията за съществуване на  човека в социума. През третата десетдневка на май всяко житейско събитие в  нашите взаимодействия със социума и с отделни негови представители може да  бъде белязано и с лъжа, и с истина. Не е казано, че всеки от нас ще го забележи,  ще го разбере и оцени. Не е казано дори, че това ще докосне всекиго. Ние не забелязваме много неща в живота  си.

Въпреки това - струва си да се замислим, ако в  някакви наши взаимоотношения, делови и трудови договори присъства измама и  неопределеност. Причина за събитията, които в най-скоро време (не само през  май, но и през юни, юли и август) ще се случват с нас, могат да бъдат  нерегулираните, неангажиращи, деформирани отношения.

понеделник, 14 май 2012 г.

Астропрогноза: 14 - 20 май 2012 година

Важно астрономическо събитие през тази седмица е слънчевото затъмнение на 20 май в 1-ия градус на Близнаци. Обикновено слънчевите затъмнения през годината са две. Тази година те са през май и ноември. Затъмнението през тази седмица е пръстеновидно от серията Сарос. Смята се, че тези затъмнения носят успех, но той идва след продължителна, напрегната работа, в резултат на свръхусилия.

Може би това ще е нечия "натрапчива идея", която най-накрая ще намери признание в социалната среда. Може би нечий дълъг и упорит труд най-накрая ще бъде потърсен и оценен по достойнство. Затова има смисъл сега да се трудим упорито, да настояваме на своето, да развиваме идеи - скоро може да има пробив. Разбира се, всичко това е в състояние да реализира само нестандартен човек.

понеделник, 7 май 2012 г.

Астропрогноза: 7 - 13 май 2012

Пет от девет планети в Слънчевата система сега се намират в земни знаци и тази значителна енергия формира основата на случващото се - всичко се материализира. Докато Юпитер и Слънцето от 5 до 21 май се движат в тясно съединение по Телец, преобладават процесите на растеж и плододаване. Засетите семена, започнатите по-рано делови и финансови проекти, битовите подобрения - всичко, което сега се ражда, получава повишена жизнеустойчивост и способност да дава "богат плод".

И не става дума само за материалните неща -  както е известно Слънцето символизира  творческата енергия, това е гръцкият бог Аполон, покровител на изкуствата. Юпитер (Зевс) е върховно божество, бог Гръмовержец. В съединение тези два принципа спомагат за висши постижения в изкуството. Ще се надяваме и очакваме, че през тази седмица нещо подобно ще се роди в сферата на културата и изкуството.

Друго значение на Слънцето и Юпитер е възможността да се реализира творческият потенциал на индивида (Слънцето) в обществото (Юпитер) и да се постигне социално признание. Има и още едно значение - тържеството на материалните ценности. Сега всички могат да го постигнат, но най-много - Телци, Деви и Козирози.